Új kompozíció a Dresch Quartet hamarosan megjelenő Live in London című koncertalbumáról

Új kompozíció a Dresch Quartet hamarosan megjelenő Live in London című koncertalbumáról
„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartet-jével – Lukács Miklós cimbalom, Csízi László dob, Gyányi Marcell nagybőgő és Dresch Mihály fúvós hangszerek –, 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album, melynek előfutára a Jó hír című kompozíció.

London belvárosában a Sohóban, a Pizza Express elnevezésű jazz klubban lépett fel 2022. november 13-án a Dresch Quartet. A zenekar nagybőgőse, Gyányi Marcell a koncert előtti nap egy szakmai rendezvényen vett részt a Barbican Centerben, ahol eldöntötte, kiadót szeretne alapítani. Amikor felmerült a koncert felvételének lehetősége, már tudta, meg szeretné jelentetni. „Egyértelmű volt számomra, hogy a digitális mellett vinylen fog megjelenni. A formátum - ahogy Misi zenéje is - egyfajta időtlenséget tükröz nekem. Így tudom a legmagasabb minőségben bemutatni ezt az anyagot” – meséli Gyányi Marcell, a zenekar bőgőse, a Morotva Records vezetője.

Az album felvezetésének a Jó hír című kompozíció digitális megjelenését választották, ugyanis ez még soha nem lett felvéve a Quartet előadásában. Dresch Mihály korábban másik zenekarával, a vonós kvartettel rögzítette. Ebben a felállásban azonban improvizatívabban, más hangsúlyokkal szólal meg. „A zenének akkor van értelme, ha van energia. Ezen a koncerten nagy szeretettel fogadtak minket, ahogy felléptünk a színpadra már lehetett érezni a közönség energiáját. Együtt lélegeztek velünk. A dalok nálam mindig jó érzetből születnek. Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni. Sokszor, mint egy csíra elkezd kibomlani magától” – emeli ki Dresch Mihály.

A Dresch Quartet március 8-án megjelenő Live in London című albuma vinylen már előrendelhető.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!