Ötmillió dollárra perlik a Netflixet szexizmus és becsületsértés miatt

Ötmillió dollárra perlik a Netflixet szexizmus és becsületsértés miatt
Grúz sakkmesternő perli a Netflixet A vezércsel (The Queen’s Gambit) című nagysikerű sorozat egy mondata miatt. A streaming-szolgáltató kész megvédeni magát a bíróságon.

Nona Gaprindashvili grúz sakkozó pert indított a Netflix ellen becsületsértés vádjával – írja a 24.hu a Deadline hírei alapján.

Az ötmillió dolláros pert a sorozat záró epizódjának egy mondata miatt indította Gaprindashvili, aki szerint a Netflix tudatosan és szándékosan hamisan ábrázolta sakk-karrierjét a sorozatban. Az utolsó epizódban egy kommentátor a következőket mondja a főszereplő Beth Harmonról:

„Az egyetlen szokatlan dolog vele kapcsolatban a neme. És még az sem annyira különleges Oroszországban. Ott van Nona Gaprindashvili, bár ő a női világbajnok, és sosem játszott férfiakkal szemben.”

A 25 oldalas peranyag szerint hamis, lekicsinylő és szexista a kijelentés miszerint Gaprindashvili sosem játszott férfiak ellen. A kérdéses epizód ugyanis 1968-ban játszódik, a grúz sakkozónő ekkorra már 59 férfival játszott, többek között legalább 10 sakknagymesterrel. További sértés, hogy a grúz sakkozóra oroszként hivatkoznak a filmben. A peranyag szerint a Netflix tisztában volt ezekkel, a drámai hatás kedvéért azonban szándékosan eltorzította a tényeket.

Amikor a sorozat bemutatását követően Gaprindashvili megkereste a Netflixet, a streaming-szolgáltató nem foglalkozott az ügyével, mivel a kérdéses jelenetet ártalmatlannak tartották. A perrel kapcsolatban kiadott közleményük szerint a vádak alaptalanok és készek megvédeni magukat a bíróság előtt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!