Összművészeti élménnyel kápráztatott el az idei MVM ZENERGIA

Összművészeti élménnyel kápráztatott el az idei MVM ZENERGIA
Idén immár nyolcadik alkalommal zajlott le az MVM ZENERGIA összművészeti gálakoncert. A művészeti ágak egyedülálló találkozására olyan előadók közös fellépése adott alkalmat, mint Balázs János, a Bagossy Brothers Company, Tóth Vera, Vecsei H. Miklós, az Anima Musicae Kamarazenekar, Sárközy Lajos és a Cantemus Vegyeskar. Az zenerajongók 2023. szeptember 2-án, 18:30-tól a Müpa koncerttermében személyesen, három nagyvárosban óriáskivetítőn, otthonukból pedig online is követhették a varázslatos produkciót, ahol találkozott a könnyű- és a komolyzene, az irodalom, a tánc és a képzőművészet is.

Az idei MVM ZENERGIA tematikáját Vivaldi „A négy évszak” című műve ihlette, a zenei élményt pedig tánc, fényfestés és külön erre az alkalomra megzenésített versek tették teljessé. Ezúttal az egyes évszakok jegyében csendültek fel a már jól ismert klasszikus darabok, jazz és pop slágerek is.

A Müpa koncerttermében olyan előadók váltották egymást a színpadon, mint Balázs János, a Bagossy Brothers Company, Tóth Vera, az Anima Musicae Kamarazenekar, Sárközy Lajos és a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma vezényletével, továbbá Vecsei H. Miklós színművész. A Petőfi 200 emlékév alkalmából az irodalom is bekerülhetett a repertoárba, Balázs János a mai nézők szívéhez is közel álló köntösbe öltöztette az “Itt van az ősz” vagy épp a “Reszket a bokor” sorait.

A koncert során elhangzottak Beethoven, Vivaldi és Mozart remekművei, míg a könnyedebb műfajt Hugh Martin és Joseph Kozma, valamint Michelle Legrand dalai képviselték. Számos régi kedvencünk szólalt meg Tóth Vera már jól ismert, de mégis lenyűgöző hangján, és felcsendült néhány a Bagossy Brothers Company slágereiből is. Az előadás összesen több mint ötezer nézőt kápráztatott el a Müpában, a három vidéki nagyváros kivetítőin és az online közvetítésen.

Varázslatos fényfestés kísérte az idei MVM ZENERGIA koncertet is - Forrás: MVM Zrt.

A műsorvezető ezúttal is Bősze Ádám volt, aki humoros átkötő szövegekkel fűszerezte a tételek közti szünetet, míg az egyedi hangszerelés és a zenei rendezés Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zene-szerző munkáját dicséri.

A négy évszak tematika a repertoáron kívül a lenyűgözően sokszínű, technikailag is összetett vizuális elemekben jelent meg. Ezeket Nagy Viktória vizuális rendező álmodta meg, saját festményeit keltve életre többek közt a Müpában vetítőfelületül is szolgáló léghajón, ami újabb dimenziót kölcsönzött a festői vízióknak. Míg itt, a fő helyszínen nagyszabású fényfestés kíséretében jelent meg az ősz, Győrben a tél, Békéscsabán a tavasz, Szekszárdon pedig a nyár hangulatát megidéző összetett képi világ bűvölte el a zenehallgatókat.

A vidéki nagyvárosokban ingyenesen, óriáskivetítőkön volt megtekinthető az előadás, helyi zenei programokkal kiegészülve. Az összművészeti élményhez hozzájárult, hogy a tánc is helyett kapott a koncerten: a négy évszak vizuális ábrázolását kiegészítette Forczek Janka és Szilágyi Krisztián ifjú kortárs táncművészek etűdje, amelyekhez a koreográfiát Csuzi Márton álmodta színpadra.

Az est fantasztikus hangulata nemcsak a közönségen, hanem a művészeken is végig látható volt - Forrás: MVM Zrt.

„A zene energiája mindent felülmúl. Összehozza az embereket, áthidalja a kulturális különbségeket, túllép nyelvi korlátokon, kapcsolatot teremt, és nem ismer határokat. Éppen ezért nagyon szeretjük az MVM ZENERGIÁT: koncertünk megtestesíti mind-azon alapértékeket, amelyek az MVM Csoport társadalmi szerepvállalását jellemzik: a fiatal tehetségek, a hátrányos helyzetűek és a kultúra támogatását, az innovációt, illetve az értékteremtést” – mondta köszöntőjében Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója.

A központi szerepet a művészet mellett ebben az évben is a jótékonyság játszotta, hiszen az MVM ZENERGIA koncert teljes jegybevételét minden évben jótékony célra ajánlják fel. A nézők idén is online szavazással dönthettek arról, melyik szervezet legyen a kedvezményezett. Idén az Amigos a gyerekekért Alapítvány vehette át a koncert teljes jegybevételét rekordszámú szavazattal, amely súlyosan beteg gyermekeket motivál a gyógyulásra játékos nyelvtanulás segítségével.

Az MVM ZENERGIA idén rekordot is döntött, mivel a minden évben teltházas koncertre még sosem fogytak el ilyen hamar az ülőjegyek, továbbá sosem érkezett még ilyen sok szavazat a támogatásra érdemes alapítványokra, és ekkora összegű adomány sem gyűlt össze a korábbi években.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …