Írtja a gyűlöletbeszédet a Facebook

Írtja a gyűlöletbeszédet a Facebook
Most először tette közzé szokásos, negyedéves átláthatósági jelentésében az gyűlöletbeszéd előfordulási mutatót a Facebook.

Az cég az utóbbi időszakban nagyon ráfeküdt arra, hogy a legnagyobb közösségi felületeire kerülő tartalmak megfeleljenek a moderációs alapelveknek, ezért jelentős fejlesztéseket csinált az utóbbi időben a mesterséges intelligencia-alapú szűrőalgoritmusaiban - írja a hwsw.

Emiatt az idei harmadik negyedévben a gyűlöletbeszéd előfordulási (aránya 0,10-0,11 százalék volt a fenti platformokon, vagyis tízezer tartalommegtekintésre 10-11 kifogásolható poszt jutott a statisztikák szerint. Ezeket a tartalmakat a Facebook automata algoritmusai és emberi moderátorai ma már gyakorlatilag még azelőtt eltávolítják az oldalról, hogy bárkinek feltűntek volna. A legutóbbi negyedévben mind az Instagramon, mind a Facebookon 95 százalék körül állt a proaktív beavatkozások aránya.

Hátránya amúgy a mesterséges intelligenciának, hogy túl szigorú, így rengeteg olyan tartalmat is eltávolít, amik amúgy nem sértik az alapelveket, ráadásul mostanában gyakran előfordul, hogy évekkel ezelőtti posztért tiltanak ki felhasználókat, szüntetnek meg csoportokat. Szóval van még mit javítani rajta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook