Így segített a Facebook az elveszett nagyszülők felkutatásában

Így segített a Facebook az elveszett nagyszülők felkutatásában
Bill Byerley nagyszülei eltűntek ezen a nyáron és két teljes napba tellett megtalálni őket. Ekkor már éhesek, zavartak voltak, valamint kiszáradt a szervezetük is. Az, hogy Byerley sikeresen rájuk bukkant, alapvetően két dolognak volt köszönhető: a Facebooknak és a kedves idegeneknek.

Vern 89, Elaine pedig 85 éves, s mindkettőjüknél felbukkantak már az Alzheimer és a demencia korai jelei, így amikor július 19-én egy baráti vacsorára voltak hivatalosak, ahova nem érkeztek meg és az otthonukban sem találta őket senki, családjuk kutatásba kezdett – írja a Mashable.

MissingGrandparentsFBpage1

Byerley nagyjából 200 önkéntesből álló csapatot tudott összeszervezni, akik segítették átfésülni a területet a nagyszülei háza és azon város között, ahova az ismerőseikhez vacsorára érkeztek volna. Ám nem jártak sikerrel és a rendőrségnek benyújtott eltűnt személy bejelentésére szolgáló papírok sem hoztak eredményt.

A közösségi média és a jószívű idegenek azonban sikerrel jártak. Byerley, aki egy 30 éves webfejlesztő, elindított egy Facebook oldalt, hogy szervezett segítséget kapjon nagyszülei felkutatásához. A „Help Find Vernon and Elaine Schweisthal” nevű oldal az indulását követő első két órában már több mint 650 lájkot gyűjtött össze. Itt egy poszt, amelyben az eltűnésük részleteit ismertette az oldal:

A szomszédok és a barátok megosztották az ismerőseikkel a bejegyzéseket, amelyben leírták Vernon és Elaine külsejét, akik pedig továbbvitték a hírt a saját barátaik segítségével. Byerley azt mondja, hogy az analitika szerint az oldal posztjait legalább 40 ezerszer nézték meg – amely bár nem feltétlen nevezhető „virálisnak”, de igencsak lenyűgöző szám egy szóbeszéd kampány esetén, amely lényegében egy Illinoisban található kisvárosban futott.

Vasárnap reggel érkezett egy tipp egy nőtől, aki egy idős párral találkozott egy kamion parkolóban, Princeton közelében. Byerley ezután a Facebook oldalon keresztül jelezte az embereknek, hogy erre a térségre fókuszáljanak. Egy másik ott élő nő, látva az új információt, kocsiba ült, s végült megtalálta őket egy távoli farm kavicsos útján. Elfogyott az üzemanyaguk, nem ittak és ettek semmit a megelőző két napban és egy centet sem költöttek szállásra. Elaine azt gondolta, vakáción vannak, Vern pedig úgy hitte, csak egy napja voltak távol. 950 mérföldet tettek meg az autóval, miközben eredetileg egy 20 perc alatt megtehető távra indultak. Orvosi segítséggel vitték őket a közeli kórházba.

A jó hírt az oldalra is posztolták, jelezve, hogy megtalálták őket:

Hat nappal később pedig Byerley nyílt levelet írt Mark Zuckerbergnek, amelyben összefoglalta, mi történt és köszönetet mondott Zuckerbergnek, amiért létrehozta a közösségi platformot, amely olyan segítőkésznek bizonyult:

„Ha nem lett volna a Facebook, sosem tudtuk volna úgy leszűkíteni a keresést, ahogy tettük. Elképesztő, milyen gyorsan terjedhetnek a szavak.” - mondta Byerley a Mashable-nek adott interjújában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!