Érkezik a DEMÓ 6 „Reformkor és szabadságharc” digitális múzeumpedagógiai élménynap több mint 20 múzeum részvételével

Érkezik a DEMÓ 6 „Reformkor és szabadságharc” digitális múzeumpedagógiai élménynap több mint 20 múzeum részvételével
Kik voltak a szabadságharc szuperhősei? Hogy zajlott egy reformkori országgyűlés? Milyen volt a közlekedés, a gasztronómia vagy éppen a divat a 19. század közepén? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük együtt a válaszokat a Digitális Edukációs Múzeumi Órák 6 online élménynapon, ahol a diákok találkozhatnak Petőfi Sándor alakjával türelemüvegbe rejtve, érdekességeket tanulhatnak a reformkori emberek mindennapjairól, egy kreatív matekfeladatban krajcárt számolhatnak, összekeveredett versrészleteket bogozhatnak ki vagy éppen a magyar katonai térképészetben merülhetnek el.

A korábbi sikerek után az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében immár a 6. alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Edukációs Múzeumi Órák rendezvény. Az online múzeumpedagógiai eseményt március 13-án tartják a virtuális térben. 2023 tavaszán a program tematikája a reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lesz. A szervezők több mint 20 múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban általános iskolás, valamint középiskolás diákok számára. A program ingyenes, a jelentkezés az alábbi oldalon érhető el: DEMÓ 6 regisztráció.

Az előző években töretlen népszerűségnek örvendő Digitális Edukációs Múzeumi Órák sorozat legújabb eseményén a fókusz ezúttal a reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témáján lesz. A DEMÓ 6 napon a szervezők célja az iskolai tantárgyi ismeretek projekt alapú tematikus összegzése és a témában való elmélyülés a múzeumi tartalmak élményszerű felhasználásával XXI. századi digitális eszközökkel.

„Az elmúlt években sokat kísérleteztünk azzal, hogy a DEMÓ napok keretében a múzeumok által készített sokszínű digitális múzeumpedagógiai tartalmakat gyűjtöttünk csokorba, rendszereztük korosztályi és tematikus bontásban, majd tettük széles körben elérhetővé. Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések egyértelműen megmutatták számunkra, hogy erre a virtuális tudásmegosztásra és tartalmi bázisra óriási szükség és igény van. A múzeumpedagógia digitálisan nagyon is működik és könnyen integrálható mind az általános, mind a középiskolai oktatásba. Nagy öröm és hálás feladat számunkra immár 6. alkalommal azon dolgozni, hogy több mint 20 múzeum oktatási célú tartalmait gyűjtsük össze és tegyük elérhetővé a pedagógusok számára határon innen és túl” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője.

A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában március 13-án, a DEMÓ 6 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból.

Minden korosztály számára Balatoni József, Jocó bácsi különleges online történelem órájával indul a nap, aki a Mozaik Múzeumtúra és a DEMÓ szakmai házigazdája. A diákok betekintést nyerhetnek majd abba, hogy miről szól a reformkor, miért is ennyire jelentős a magyar történelemben, mindezt Széchenyi István személyiségén, az ő történelmi alakján, cselekedetein keresztül. Természetesen előkerülnek azok a híres helyszínek, intézmények is, amelyek létrehozásában óriási szerepet vállalt, mint a Lánchíd, Magyar Nemzeti Múzeum, Casino, Lovi, Magyar Tudományos Akadémia.

„Azt szeretem legjobban ebben a programban, hogy hihetetlenül sokrétűek a digitális múzeumpedagógiai tartalmak. A résztvevő diákok úgy tanulhatnak játékosan, hogy közben a digitális kompetenciáik, a problémamegoldó- és együttműködési készségük, kritikai gondolkodásuk is fejlődik a feladatok által, amelyek igen meghatározóak a XXI. század oktatásában. Örömmel várjuk azon pedagógusok regisztrációját, akik 3-12. évfolyamos diákjaik számára szeretnének egy rendhagyó és unikális, virtuális múzeumi élményekkel teli oktatási napot szerezni” – részletezi Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a Digitális Edukációs Múzeumi Órák szervezője.

Március 13-án a diákok a digitális térben kalandozhatnak majd előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, online fejtörők és kreatív játékok sokaságában. A szervezők azonban abban is segítséget adnak, hogy 3 korosztályra bontva – alsó és felső tagozat, illetve középiskola – teszik közzé a feladatokat. A programokon belüli tematikus tájékozódást piktogramok, feliratok segítik majd. Így könnyű lesz bármelyik tanóra menetébe illeszteni a DEMÓ 6 múzeumi kínálatát attól függően, hogy történelmi/irodalmi/művészeti/innovációs ismeretanyagot tartalmaznak.

„Éppen ez az a korszak, ahol minden mindennel összefügg, komplexitásában sokkal jobban átadható, megismerhető, mint ha egy-egy történelmi évszámot, építészeti alkotást, vagy újítást mutatnánk be külön-külön. Hisszük, hogy a modern oktatási filozófia nem tantárgyakra bontja az ismereteket, hanem szintetizálja a tantárgyanként átadott ismereteket és ily módon projektszemléletet alkalmaz. Hiszen miként beszéljünk Széchenyiről? Mint történelmi hős, vagy mint innovátor, esetleg kulturális nagykövet…? Ez pedig érinti a történelmi, irodalmi, fizikai, művészeti, ismereteket is” – fejti ki Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

A DEMÓ 6 programban részt vevő múzeumok és kiállítóhelyek:

Bélyegmúzeum, Damjanich János Múzeum, Déri Múzeum, Dobó István Vármúzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum, Gödöllői Királyi Kastély, Hadtörténeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, Kállay Gyűjtemény, Katonai Emlékpark Pákozd, Kecskeméti Katona József Múzeum, Kuny Domokos Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Munkácsy Mihály Múzeum, Néprajzi Múzeum, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Soproni Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szent István Király Múzeum, Országgyűlési Múzeum

A DEMÓ 6 Facebook eseményét itt érhető el.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!