Építs várost 3D-ben tweetekből!

Néhányan azt mondják, egy város sem építhető fel egy nap alatt. Ám kutatók képesek voltak 16 óra tweet terméséből felépíteni London városképét a földrajzi taggel ellátott üzenetek alapján.

Már láttuk, hogyan használható a 3D térképezés egy város történetének vizualizálására vagy olyan absztrakt koncepciók illusztrálására, mint a jövedelemkülönbségek relatív szintjei. A London’s Centre for Advanced Spatial Analysis két doktori hallgatója pedig azon gondolkodott, hogy az épület-specifikus tweetek segítségével fel tudnának-e térképezni egy várost - írja a Fastcoexist.com.

Több, mint 16 órával és 3500 londoni tweettel később Stephan Hugel és Flora Roumpani felépítette a várost a „CityEngine” használatával, amellyel 3-D városképet lehet generálni, valamint a Twitter API és egy Python program segítségével, amit pedig arra építettek, hogy „betakarítsa” a tweeteket a területről. Hugel és Roumpani a fenti videóban demonstrálta az eredményt, amelyben a város több nevezetessége is látható a közösségi média kommentárjaik nagyságának megfelelően.

A kutató páros helyesen jegyezte meg, hogy ez a kísérlet mindössze ennyi volt. Egy koncepció bizonyítéka és nem egy komoly kutatás bemutatása. „Ideális esetben 24 óra helyett megmutathatnád egy hét vagy egy hónap adatait, majd lekövethetnéd a csúcsokat és a hullámvölgyeket” – mondta Hugel. „Nem akarunk megállni a Twitter adatoknál, de a mi használatunkban ez volt a legalacsonyabban függő gyümölcs” – tette hozzá.

3017517-poster-1280-tweet

Ám még így is, Hugel és Roumpani tweet városa más típusú városi egyenlőtlenségeket is demonstrálhatna. Ha New Yorkot modelleznék le például, érdekes lenne látni, hogy a kevés földrajzilag kódolt adattal rendelkező területek megfelelnek-e a lassú internetsebességgel bíró környékeknek vagy azoknak, ahol kevesebb internetre csatlakoztatható eszköz található. „A legtöbb esetben azokat az adatokat mutatnád ki, amelyeket azok az emberek generálnak, akik ezt megtehetik” – jegyzi meg Hugel.

Amíg viszont a földrajzilag kódolt tweetek könnyű hozzáférést biztosítottak az adatok feltérképezéséhez, Hugel és Roumpani szeretnék kibővíteni az információ típusát, amelyet használnak. Jelenleg levegőminőség méréssel terveznek épületeket felhúzni azzal, hogy elegendő levegőminőség szenzort követnek le. Így a terv szerint pontosan megítélhetik a szennyezés mértékét. Addig is, a tweet város bárki számára elérhető, letölthető és babrálható a Github oldalán.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!