Zajlanak a Szent István-napi tűzijáték előkészületei - videók

Zajlanak a Szent István-napi tűzijáték előkészületei - videók
Mintegy 40 ezer pirotechnikai effekt, köztük rómaigyertyák, üstökösök, tűzmozsarak és tűzijátékbombák sorakoznak fel azokon az uszályokon, bárkákon, valamint két budapesti hídon, ahonnan az augusztus 27-ei tűzijátékot lövik majd fel. Az ünnepi látványosság a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagyszabású fény- és drónshow-al egészül ki. A 21 órakor kezdődő tűz- és fényjátékot szombaton a Magyar Honvédség ünnepi díszelgő áthúzása előzi meg 19:30-tól.

Az idei tűzijátékot mintegy 4,5 km hosszan csodálhatják majd meg a nézők a Duna jobb és bal partjáról. A tűzijáték bombái 74 kilövési helyszínről, és mintegy 230 darab megkülönböztetett indítási pontról repülnek majd az égbe.

A klasszikus, nagy tűzijátékot formáló effektek 7 folyami bárkáról indulnak majd, köztük pedig 65 gyöngysorszerűen kifeszített pontonról sok ezer arany és ezüst csóvát húzó üstökös repül majd az égre augusztus 27-én este.

A látványba az idei évben az Erzsébet és a Szabadság hidat is bevonták – innen az izgalmas tűzvirágok mellett néhány, a történelmi műsor tartalmához igazodó nemzeti szimbólum kilövésére nyílik lehetőség.

A tűzijáték bombáinak Szabadság hídra való telepítését az alábbi kisfilmben mutatjuk be:

A tűzijáték kerettörténetével és a kreatív koncepcióval kapcsolatban az alábbi videóban tudhatnak meg részleteket:

A látványosságokat a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 3db JAS39 harcászati repülőgépből álló köteléke kezdi szombaton, 19:30-kor. Két áthúzást hajtanak végre a Parlament előtt a Duna középvonala felett délről északi irányba repülve. Az első áthúzás során a gépek nemzeti színű füstöt húznak, majd pár perccel később visszatérve, a Parlament előtt a gépek meredek emelkedést hajtanak végre utánégető alkalmazásával.

Ünnepeljünk együtt új időpontban! Augusztus 27-én nézzük meg együtt a tűz - és fényjátékot nemzetünk fővárosában, Budapesten, és ünnepeljük meg, hogy összetartozunk!

További információk a programsorozat applikációján és honlapján.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!