Vasarely ihlette tűzfalfestmény készült Pécsett az RTL támogatásával

Vasarely ihlette tűzfalfestmény készült Pécsett az RTL támogatásával
A Színes Város Csoport az RTL-lel együttműködve ismét új köntösbe öltöztetett egy tűzfalat, ezúttal Pécsett. Az RTL felkérésére készült festményt Vasarely ihlette, a falfestményt Benkő Katalin grafikus tervezte.

Az RTL és a Színes Város Csoport újabb közös munkája Pécs városában a József Attila utca 40. számú ház tűzfalát színesíti mostantól. A geometriai formákra épülő, vidám színeket felvonultató festmény Vasarely munkásságára jellemző op-art stílusban készült.

„Az RTL verhetetlen lokális történetekben. Ezúttal kivételesen nem lineáris televízión vagy streamingen keresztül mutatunk be ilyen történeteket, hanem közterületen, egy pécsiekhez kötődő művész munkásságán keresztül. Bő negyedszázaddal ezelőtt egycsatornás kereskedelmi televízióként kezdtük, ma már egy multiplatform médiavállalat vagyunk. A festményen szereplő képernyő-motívumok ezt a növekedést szimbolizálják. Nagyon örülünk a Színes Város Csoporttal való együttműködésnek, és bízunk benne, hogy a pécsieknek is örömet szerzünk ezzel” – közölte Rényi Balázs marketing stratéga az RTL részéről.

„Nagy büszkeség számunkra Vasarely szülővárosában dolgozni. Az általa már az ’50-es években megfogalmazott kiáltvány meghatározó számunkra, ennek alapja, hogy a művészetet vigyük ki a galériákból az utcákra. Később az 1983-ban megjelent Színes város című könyve nyomán alakultunk 2009-ben, Magyarország első tűzfalszínesítő szervezeteként, ennek a könyvnek a borítófotóján egy fekete-fehér, excentrikus körökből álló kompozíció látható, ezt az akkori párizsi RTL székház homlokzatát díszítő műalkotást fiával, Yvarallal készítették” – tudatta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára, majd hozzátette: a 60.000 m2-nél is több megfestett falfelület Európa több nagyvárosában, és az itthon végzett munkák mind ugyanezt a szellemi örökséget szeretnék továbbvinni és ápolni.

„Azt gondolom, hogy ez az alkotás a művészeti értéke mellett színeivel és mondanivalójával is felvidítja a városképet, és ahogy a társasház lakóközössége is támogatta és örömmel fogadta a projektet, úgy minden egyes pécsi lakosnak mosolyt fog csalni az arcára” – mondta Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. „Vasarely minden pécsi számára különösen fontos, és azért is karoltuk fel ezt a kezdeményezést, mert ez az alkotás is a világhírű művész emlékét eleveníti fel és tiszteleg munkássága előtt” – tette hozzá az alpolgármester.

A munkafolyamat 14 napon keresztül zajlott, és a művészek 212 liter festéket vittek fel a 400 négyzetméter nagyságú falra. Az RTL és a Színes Város Csoport együttműködése legközelebb Szegeden folytatódik. A Székely sor 21. szám alatt lévő ház tűzfalára kerülő festményről közönségszavazás során döntöttek a szegediek, a festési munkálatokat augusztusban fogják elkezdeni. Budapesten, a Krisztina körút 30. szám alatt készült el az első RTL-es tűzfal, amin a hazai televíziózás és tartalomfogyasztás története látható játékos, pop art stílusú elemekkel. Az alkotások a helyi önkormányzatok bevonásával, településképvédelmi szempontokat figyelembe véve készülnek.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: RTL, grafika, Vasarely