Városi nő a tipikus hazai e-könyv olvasó, aki romantikát, szépirodalmat és krimit olvas

Városi nő a tipikus hazai e-könyv olvasó, aki romantikát, szépirodalmat és krimit olvas
Néhány éve még prémiumnak számított, az eMAG statisztikái szerint ma viszont már zömével háttérvilágítással szerelt, esti olvasást is lámpafény nélkül lehetővé tevő e-könyv-olvasókat vesznek a legtöbben. Tízből hat-hét e-könyvet városban élő nők vásárolnak itthon, a legkevésbé a 18-25-ös korosztály rendel digitális kötetet az eKönyv Magyarországtól. Mivel a kötelező olvasmányok zöme ingyen letölthető, jó beruházás lehet egy nyolc-tíz évig is gond nélkül működni képes e-könyv-olvasó.

Fogyasztói szempontból az e-könyv-olvasó egy rendkívül hálás termék: az e-papír képernyővel szerelt kütyük kompakt méretűek, könnyűek, rengeteg olvasnivaló elfér rajtuk, sokkal kevésbé bántják a szemet mint az okostelefonok vagy táblagépek kijelzői. Jellemzően csak néhány hetente kell tölteni, ezért lassan használódik el az akkumulátoruk, így nem ritka, hogy valaki akár tíz évig is használ egy ilyen eszközt.

A hazai e-könyv-piacról az eMAG a legnépszerűbb eszközökről, az eKönyv Magyarország pedig a legnépszerűbb digitális könyvekről szolgált aktuális trendekkel.

Városban élő nő a tipikus hazai e-könyv vásárló

A digitális könyveket az ekonyv.hu oldalon forgalmazó eKönyv Magyarország eladási statisztikái érdekes trendet mutatnak: az itthon kiadott e-kötetek legnagyobb hányadát (65 százalék) nők vásárolják, és csupán 35 százalékát férfiak. Az talán kevésbé meglepő, hogy alapvetően nagyvárosi ügyfelek rendelnek ebookokat, a legtöbb rendelés Budapestről, Debrecenből és Pécsről érkezik.

Az olvasási szokások drasztikus változását jelzi, hogy még 65 évesnél idősebb, illetve az 55-64 éves e-könyv-vásárlóból is több van itthon, mint 18-24 éves fiatal felnőttből, bár lehetséges, hogy a fiatalok csupán más platformon szerzik be e-könyveiket. A eKönyv Magyarország legtöbb vásárlója a 35-45 éves, a 45-54 éves, illetve a 25-34 évesek közül kerül ki - ebben a sorrendben. Az idősebb felhasználók azért preferálják a digitális formátumot, mert az eszközökön számukra megfelelő méretűre állíthatják a betűket, a középkorúak pedig azért szeretik a digitális köteket, mert nem foglalnak helyet a polcon, és költözéskor sem kell cipelni a rengeteg könyvet - derül ki a cég kutatásából.

Ezeket olvassák a magyarok e-könyvben

A fenti demográfiai statisztikák tükrében nem meglepő, hogy az eKönyv Magyarország legtöbb (17%) eladását a műfajok közül a romantikus témájú kötetek adják, a második és harmadik legnépszerűbb műfajnak a világirodalmi művek (13%) és a krimik (12%) számítanak. Tavalyhoz képest változás a kiadónál, hogy a pszichológia tematikájú kötetek (10%) egy kicsivel megelőzték a magyar irodalmi műveket (10%).

Az iskolakezdés szempontjából érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtárból az általános és középiskolai kötelező olvasmányok jelentős részét le lehet tölteni teljesen ingyen - e-könyv-olvasóval kompatibilis, vagy a Calibre nevű ingyenes szoftverrel könnyen megfelelőre alakítható formátumban. Aki mégis a papírkiadásra vágyik ezekből, annak az eMAG szépirodalmi kategóriáját érdemes böngésznie, viszont a kötelezők hangoskönyv kiadásai esetében érdemes figyelembe venni, hogy ezek általában rövidített, szerkesztett verziók, nem teljesen szöveghűek az eredeti, nyomtatott kiadáshoz.

Forrás: eKönyv Magyarország

Egyre népszerűbbek az okostelefonon, tableten vagy számítógépen internetkapcsolattal lejátszható e-hangoskönyvek is, ezek közül a legtöbben az ismeretterjesztő (32%) műveket keresik az eKönyv Magyarországnál, a de a gyermek- és ifjúsági kötetek (28%), valamint a szépirodalom (27%) eladásai is jelentősek - érdekes módon a szórakoztató kategória a hallgatható formában kevésbé kurrens (13%).

A legnépszerűbb olvasóeszközök elektronikus könyvhöz

Az olvasóeszközök közül az eMAG-nál idén nyáron a Pocketbook Touch Lux 5 volt a legnépszerűbb: ez egy 212 ppi-s felbontású, hatcolos kijelzővel szerelt olvasó, amelyet olyan fejlett háttérvilágítással szereltek fel, ami nem csupán a világítás erősségét, hanem a színhőmérsékletét is tudja szabályozni - például esti olvasáshoz a melegebb fényt választhatunk.

Mellette sokan keresik az Amazon Kindle tavaly frissített alapmodelljét is: ebben a vízálló eszközben még jobb olvashatóságot nyújtó 300 ppi-s kijelző dolgozik, ami háttérvilágítással is kiegészül - utóbbit néhány éve még csak a Kindle prémium modellje, a Paperwhite tartalmazta. Ennek legújabb kiadása a korábbinál nagyobb, 6,8 colos képernyőt, és automatikus, állítható színhőmérsékletű, rendkívül egyenletesen eloszló háttérvilágítást kapott.

Így fejlődtek az e-könyv-olvasók

A digitális formátumban megvásárolható könyvek is szabványosak: ezek leginkább .epub vagy .mobi formátumban érhetők el - utóbbi formátumot az Amazon nemrég nyugdíjazta, már az amerikai gyártó készülékei is .epub könyveket használnak. Bár más kütyükhöz képest talán kevésbé látványosan, de az e-könyv-olvasók is fejlődnek: a korábban extrának számító, sötétben praktikus háttérvilágítás a középkategóriás modellekbe is bekerült - lehetővé téve a lámpa nélküli esti olvasást. Ezen kívül a nagyobb, 200-300 ppi felbontású e-papír kijelzők is elérhetővé váltak már a bruttó ötvenezer forint körüli középkategóriában. A nagyobb felbontás előnye a könnyebb olvashatóság, amelyet a Kindle olvasók esetében például a korábbinál modernebb betűtípusok bevezetésével is segít a gyártó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!