Változhat a Facebook szabályzata: kitiltanák a fegyverkereskedelemmel foglalkozó oldalakat

Változhat a Facebook szabályzata: kitiltanák a fegyverkereskedelemmel foglalkozó oldalakat
A VentureBeat információi szerint változhatnak a Facebook céges irányelvei a fegyverekkel kapcsolatos oldalakra nézve.

A közösségi hálót nagy nyomás alatt tartják a „Mayors Against Illegal Guns” (Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen) és a „Moms Demand Action” (Anyukák cselekvést követelnek) civil szervezetek, melyek azért kampányolnak, hogy megszüntessék a fegyverekkel foglalkozó rajongói oldalakat a Facebookon.

Egyes források szerint „Folyamatban vannak a tárgyalások. Pozitív fejlemények várhatóak.” – írja a VentureBeat.

facebook-guns

A VentureBeat nemrég végzett kutatása kiderítette, hogy felnőttek és gyerekek egyaránt részt vesznek fegyverüzletekben több Facebook oldalon is, amelyek kifejezetten erre szakosodtak, valamint nem egy esetben a szövetségi és állami szintű törvénykezéssel is szembemennek.

Tavaly októberben egy 15 éves gimnazista Kentuckyban egy 9mm-es kézifegyvert vett egy férfitól, akivel egy Facebook rajongói oldalon keresztül találkozott. A tinédzsert letartóztatták, amikor elkapták a töltött fegyverrel a Greenup County High School kampuszán. Az eladó Ohióból utazott Kentuckyba, hogy nyélbe üsse az üzletet és, akit szintén letartóztattak. A gyanúsított elmondta a helyi serif nyomózóinak, hogy másoknak is adott el fegyvereket, akikkel Facebook oldalakon ismerkedett meg.

A fent említett két civil szervezet egyesítette erőit, hogy eltöröljék a fegyverüzletek nyomát is Facebookról. A „Mayors Against Illegal Guns”-t 2006-ben alapította Michael Bloomberg, aki azelőtt három cikluson át volt New York polgármestere és nem utolsós sorban milliárdos; valamint Boston egykori vezetője, Thomas Menino. Azóta több, mint 1100 USA-beli város polgármestere csatlakozott a szevezethez.

A „Moms Demand Action” egyik petíciója a Change.org oldalon, mely a Facebookon és a tulajdonában lévő Instagramon zajló fegyverüzletek megelőzéséről szól, 94 ezernél is több aláírást gyűjtött eddig. A híres komika, Sarah Silverman nemrég tweetelt a kampányról, aminek köszönhetően még nagyobb nyilvánosságot kapott az ügy.

A polgármestereket tömörítő szervezet szóvivője így fogalmazott: „Bárki felmehet Facebookra és Instagramra, és vásárolhat fegyvert online. Azt kérjük, hogy gondolják át a szabályzatukat.”

A Facebook természetesen nem egy e-kereskedelmi oldal és nem árusít semmit. Ezt a cég egyik szóvivője is megerősítette: „Nem árulhatsz semmit Instagramon és Facebookon, ahogyan nem promotálhatod hirdetésekkel fegyverek eladását vagy használatát sem. Arra bíztatjuk az embereket, akik találkoznak ilyen illegális tevékenységgel, hogy jelentsék nekünk.”

A Google+ több, mint 450 millió felhasználóval, szintén tiltja a fegyverkereskedelmet és sok egyéb árucserét az oldalán.

A Facebook visszautasította a lehetőséget, hogy erre reagáljon.

Szövetségi bűnüldöző források annyit árultak el a VentureBeat szerkesztőségének, hogy figyelik a Facebookot, az Instagramot és más közösségi média platformokat is, „mint újonnan megjelenő fenyegetéseket a törvénytelen fegyverkereskedelemre nézve az Egyesült Államokban”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!