Túsztörténet: túlélni az elképzelhetetlent

Túsztörténet: túlélni az elképzelhetetlent
Már elérhető az RTL+ előfizetői számára a Túszejtők című dokumentumfilm, amely az On The Spot ajánlásával érkezett az RTL streaming platformjára.

A megrázó dán dokumentumfilm azokról a "Beatles" néven elhíresült ISIS-tagokról szól, akik 2013-2014-ben számos nyugati túsz, köztük James Foley amerikai haditudósító és Daniel Rye dán fotóriporter őrei voltak Szíriában. Foley lefejezésének képsorai bejárták a világsajtót, a gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Rye életben maradt: miután a dán kormány elzárkózott a tárgyalásoktól és a váltságdíj kifizetésétől is, a férfi családja suttogó kampányt indított, Dánia lakossága pedig szó szerint összedobta a kétmillió eurót. A fiatal fotóriportert 2014 nyarán engedték szabadon.

A 1,5 órás dokumentumfilmben Sean Langan újságíró – James Foley közeli barátja – kérdéseire szemtanúk és túlélők válaszolnak. A visszaemlékezésekből és az archív felvételekből feltárul az emberrablás kegyetlen világa. A filmben megszólal két fogvatartó is: ők annak a Dzsihád John néven hírhedtté vált terroristának a társai és követői, aki a felvételek alapján Foley kivégzője volt. A brit állampolgárságú férfi egy időben az egyik legkeresettebb bűnöző volt, végül egy amerikai dróntámadás végzett vele 2015-ben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!