Teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek

Teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek
A héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba. A farsang utolsó csütörtökétől húshagyókeddig tartó rendezvénysorozat turisztikai forgalomra gyakorolt hatását jelzi, hogy a teljes februári mohácsi forgalom több, mint fele ezen a hétvégén valósult meg. A szálláshelyek bevételeik közel 60%-át tavaly ennek a rendezvénynek köszönhették.

A télűző-tavaszköszöntő népszokás az UNESCO kulturális világörökség része, 2012 óta pedig a hungarikumok listájára is feliratkozott. Bár elsősorban kulturális értékként tekintünk rá, turisztikai hatása is kiemelkedő, hiszen minden évben jelentős lendületet ad a város februári forgalmának.

Az idén február 8. és 13. között zajlott busójárás idején közel 84%-os szobakapacitás-kihasználtságot mértek a magán- és egyéb szálláshelyeken. A busójárás hétvégéje pedig egy főszezoni, augusztus 20-i hosszúhétvége vendégforgalmánál is jelentősen magasabb. Idén például a busójárás legnépszerűbb időszakában, péntektől vasárnapig a szállodák kihasználtsága jóval meghaladta a 90%-ot.

Az eseménysorozat a tavalyinál 3%-kal több, közel ezer vendégéjszakát hozott a város szálláshelyeinek. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a legjellemzőbbek az egy, illetve 3 napos foglalások voltak. A szálláshelyeket, ahogy tavaly, úgy idén is túlnyomó többségükben magyarok töltötték meg, akik legtöbben Budapestről és környékéről, valamint Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád vármegyéből érkeztek. A legtöbb külföldit pedig Szlovákiából és Németországból köszönthették, míg a legtávolabbi országból fogadott turista egy egyesült államokbeli vendég volt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!