Szülőként hogyan véded meg a gyereked az internet sötétsége ellen?

Szülőként hogyan véded meg a gyereked az internet sötétsége ellen?
A koronavírus-járvány kitörése óta a gyerekek jóval több időt töltenek az interneten, mint azelőtt. Ez különösen igaz a szünidőre. A Kaspersky szakemberei összefoglalták a szülők számára, milyen online veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, és hogyan segíthetnek nekik biztonságosan használni az internetet.

Míg az internet a karantén idején értékes mentőövnek bizonyult, amely lehetővé teszi az élet különböző tevékenységeinek folytatását, mostanra a fokozott online élet hatására gyermekek biztonságának kérdése egyre nagyobb jelentőségű. A gyermekek közül sokan valószínűleg felügyelet nélkül használják az internetet – nem csak a járvány, de a szünet miatt is. De mitől is kell óvni a gyerekeket a digitális világban? A gyerekek általánosságban jóval kitettebbek a veszélyeknek, mint a felnőttek és az internetes fenyegetések széles skálájának eshetnek áldozatául. Előfordulhat, hogy a gyerekek azáltal, hogy anonimnak érzik magukat, nincsenek tisztában az általuk létrehozott digitális lábnyom következményeivel. Például személyes információkat tehetnek közzé a közösségi médián – ez lehet kínos személyes pillanatok képeitől kezdve az otthoni címekig vagy a családi nyaralási tervekig – amelyeket nem csak megbánhatnak később, de az offline biztonságukra is veszélyes is lehet. Az internetes anonimitás azonban a másik oldalról is problémaként merül fel, ugyanis a gyerekek nem tudhatják, hogy kivel is beszélgetnek online, ami különösen nagy fenyegetésnek teheti ki őket. Idegenek próbálhatják meg meggyőzni a gyermeket, hogy nem megfelelő tevékenységet folytasson, vagy fényképeket és videókat készítsen az elkövető számára, amelyeket aztán fenyegetésre és zsarolásnak használnak fel.

A felnőtt tartalmak elérése vagy applikációk és webes szolgáltatások rejtett költségei is veszélyeket rejthetnek. A kiberbűnözők gyakran próbálnak meg rosszindulatú szoftverek, úgynevezett malwarek letöltésére rávenni a felhasználót. Az adathalászat például egy ilyen trükk, de vannak olyanok is, mint például az áldozatok meggyőzése a játéknak álcázott rosszindulatú programok letöltésére – ami különösen vonzó lehet a gyermekek számára. megvédheti gyermeke számítógépét az ilyen rosszindulatú programok ellen, amennyiben átfogó, eszközökön átívelő kiberbiztonsági szoftvereket és kapcsolódó biztonsági védettségeket használ. 

A Kaspersky szakemberei a következőket javasolják a szülőknek az ilyen esetek megelőzésére:

• Állítsa be a szülői felügyeletet és az internetes szűrőket. Ilyen a Kaspersky Safe Kids, amely segít megvédeni gyermekeit online mind az eszközén, mint a telefonján. 

• Győződjön meg arról, hogy gyermeke a legfrissebb víruskereső programokat és a legújabb szoftvereket használja. A víruskereső szoftver megvédi készülékeit a bejövő fenyegetések ellen, és felkutatja, elpusztítja és figyelmezteti a rendszer lehetséges veszélyeit.

• Bizonyosodjon meg arról, hogy gyermeke adatvédelmi beállításai a legmagasabb védettségre vannak-e beállítva. Szinte az összes közösségi média alkalmazás rendelkezik adatvédelmi beállításokkal, amelyeket Ön módosíthat. Állítsák be közösen a gyerekével.

• Fedje le a webkamerákat, ha nem használja őket.

• Rendszeresen nézze át gyermekei ismerőseit a közösségi média platformokon, és blokkolja a nem kívánt vagy gyanús kapcsolatokat.

• Ahol lehetséges, kapcsolja ki az alkalmazáson belüli vásárlást.

• Kapcsolja ki a helymeghatározást gyermekei eszközén. Célszerű megkérni gyermekeit, hogy ne címkézzék fel a fotókat a közösségi médiában, mivel ezáltal mások is megismerhetik tartózkodási helyüket. Az eszközeiken kikapcsolhatja a helymeghatározási szolgáltatásokat, így azok fizikai helyét nem lehet ellenőrizni.

• Legyenek világos szabályai a megfelelő internethasználattal kapcsolatban - mikor, miért és meddig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: internet