Spiritualitás, jazz és egy csipet India: 45 év után visszatér a Shakti

Spiritualitás, jazz és egy csipet India: 45 év után visszatér a Shakti
Nem mindennapi muzikális csemege várja azokat a zenekedvelőket, akik július 2-án este ellátogatnak az Erkel Színházba. Az indiai és a jazz alapjait ötvöző együttes, a Shakti ugyanis 45 év után újra összeállt és Magyarországot is útba ejti világ körüli turnéján.

A határokon átívelő világfúziós együttes 2023. januárjában indult világ körüli turnéra, hogy megünnepeljék a Shakti születése óta eltelt fél évszázadot. A formáció ugyanis éppen ötven éve alakult, ám öt év után feloszlottak és most, 45 évvel később álltak össze újra.

Az együttes az idei turnéja során Magyarországon is koncertet ad július 2-án, vasárnap este fél nyolckor az Erkel Színházban, előzenekaruk pedig a Sweet Harmony lesz. A Shakti mindamellett, hogy határokon átívelő, világfúziós együttesként járja a világot, spirituális utazásra is invitálja a közönséget. Sri Chinmoy spirituális tanítómester bengáli és angol nyelven írt dalait adja elő ugyanis a zenekar indiai harmónium és hegedű kísérettel.

A jelenlegi Shakti idén ráadásul egy erőteljesen dinamikus kollektívát alkot, hiszen Shankar Mahadevan énekes, Ganesh Rajagopalan hegedűs és Selvaganesh Vinayakram ütőhangszeres is csatlakozott a zenekarhoz. Az 1970-es években alakult zenei szupercsapat különböző kulturális hátterű virtuóz zenészeket hozott össze, többek között a legendás gitárost, John McLaughlint, a neves tablajátékost, Zakir Hussaint, L. Shankar hegedűst és Vikku Vinayakram ghatam-játékost.

Az indiai klasszikus zene és a jazz úttörő fúziója egy új zenei műfaj előtt nyitotta meg az utat, amely folyamatosan fejlődik és elbűvöli a közönséget. A zenekar noha különböző életterületekről, kultúrákból és zenei háttérből érkező embereket hozott össze, mégis az egység és a harmónia érzését teremti meg a színpadon.

Új albummal ünneplik visszatérésüket

A Shakti idén ünnepli az 50. évfordulóját a This Moment című albummal, amely 2023. június 23-án jelent meg a CD-n és LP-n az Abstract Logix kiadó gondozásában.

A zenekar ötven éve alapozta meg hírnevét, és most több mint 45 év kihagyás után kiadja első stúdióalbumát, amely új kompozíciókat és előadásokat tartogat a közönségnek.

 

Jegyek:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/shakti-budapest-erkel-szinhaz-603042/event.html, illetve személyesen az Tex országos jegyirodáiban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Shakti, zene, kultúra