Sci-fi a Kristályban, Neumann-inspirált grafikák a városházán

Sci-fi a Kristályban, Neumann-inspirált grafikák a városházán
Három fontos budapesti program is zajlik áprilisban a #neumann120 emlékév keretében a Neumann Társaság részvételével. A Városháza Parkban április 25-étől száznál több, a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, napjaink kihívásaira reflektáló digitális képzőművészeti alkotást tekinthetnek meg a járókelők. A Kristály Színtérben Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre április 27-én este, a Neumann-életművet feldolgozó vándorkiállítás tablósora pedig a hónap végével a budapesti BMSZC Neumann Technikumba költözik.

2023. április 20. A manapság használt digitális számítógépek működési elvét kidolgozó Neumann János a 20. század egyik legfontosabb, jövőformáló tudósa, a Financial Times szerint az évszázad embere Budapesten, a Lipótvárosban született, a Fasori Evangélikus Gimnáziumba járt iskolába. Részben Budapesten járt egyetemre, így ő és családja ezer szállal kötődött fővárosunkhoz. Ennek nyomán a #neumann120 emlékévben két érdekes, a technológia művészeti vonatkozásaihoz kapcsolódó programmal is jelen lesz a Neumann Társaság az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Képzőművészeti alkotások tisztelegnek Neumann előtt

2023. április 25-től május 15-ig a Városháza Parkban az érdeklődők, járókelők díjmentesen tekinthetik meg az Hommage à Neumann című szabadtéri plakátkiállítást, amely a Budapest Brand Zrt. és a Neumann Társaság együttműködésével valósul meg. Ezen a Magyar Elektrográfiai Társaság alkotóművészeinek munkáiból több mint száz digitális képzőművészeti alkotást lehet megtekinteni, amelyek készítői mai eszközökkel, látvánnyal mesélnek Neumann Jánosról a ma emberének.

A plakátkiállítást április 25-én 16 órától nyitja meg Ruzsa Dénes médiaművész, az eseményen köszöntőt mond Gáspár Máté, a Budapest Brand Nonprofit Zrt művészeti vezetője Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója és Prof. Dr. Sima Dezső, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának alapító főigazgatója.

Túlélhetjük a technikát? - sci-fi est napjaink kihívásairól

Neumann János látnoki erejű cikke nyomán a számítógépek, a matematika és az atomfizika kihívásaira és arra, milyen esélyünk van a túlélésre az ökológiai válság, a háborúk és pandémia árnyékában, sci-fi írók és diákok adnak választ 2023. április 27-én 19 órától a Túlélhetjük a technikát? Neumann János és a jövő című sci-fi esten, amely a margitszigeti Kristály Színtérben zajlik majd - a rendezvény ingyenes, de a részvételhez szükséges regisztrálni, amelyet ezen a linken lehet megtenni a jegyvásárlás gombra kattintva.

Az est végén rendezett kerekasztal-beszélgetésen Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre, továbbá lesz még Galaktika lapszámbemutató és Robert Sawyer új regénye, az Oppenheimer alternatíva bemutatója is.

● Képes Gábor, író, NJSZT marketingigazgató, moderátor

● Alföldi István, az NJSZT előző igazgatója, beszélgetőtárs

● Nemere István, író, beszélgetőtárs

● Németh Attila, irodalmi szerkesztő, Galaktika, beszélgetőtárs

● Dr. Mund Katalin, főszerkesztő, Galaktika, beszélgetőtárs

● Fedina Lídia, író, a Neumann120 novellapályázat első helyezettje

● Kevereschán András, író, a Neumann120 novellapályázatt második helyezettje

● Szirtes György, író, a Neumann120 novellapályázat harmadik helyezettje

● és a pályázat dicséretben részesült szerzői

Új helyszínen a Neumann 120 vándorkiállítás

2023. április 24-től Neumann János nevét viselő intézménybe, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikumba vándorol a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból a #neumann120 emlékév tablósora. A tablósor Neumann János életét és pályáját, hatását mutatja be, közérthető formában, és önálló kiállításként a technikumban lesz először megtekinthető.

A tárlatot április 24-én 13 órától nyitják meg, a megnyitón Menyhárt Erika, a technikum igazgatója, illetve Csordás Katalin, az intézményt fenntartó BMSZC igazgatója tart köszöntőt. Mellettük az eseményen ugyancsak köszöntőbeszédet mond Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Borbély Ádám helyi önkormányzati képviselő, Prof. Dr. Felde Imre, az Óbudai Egyetem egyetemi docense, Ipari és Üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese.

A Neumann Technikumban a tablókiállítás 2023. május 5-ig hétköznap 8 és 22 óra között az érdeklődők számára szabadon megtekinthető. A délelőtti órákban a látogatás csak az iskola@njszg.hu címen történő előzetes bejelentkezéssel lehetséges.

A 2023-as Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!