Ragyogó reflexiókkal hódít a kortárs dráma

Ragyogó reflexiókkal hódít a kortárs dráma
A Fiatal Drámaírók Háza Kulturális Egyesület valamivel több mint két és fél éve tűzte ki céljául azt, hogy a kortárs színházat, és első sorban, a színház alapjául szolgáló kortárs drámát minden érdeklődő számára elérhetővé és érdekessé tegye.

Ezt rendszeres, névtelen, nyílt pályázatok útján teszik, melyek minden korosztály számára nyitottak, ugyanis a szervezet nevében a “fiatal” szó a kortárs, folyamatosan változó és megújuló drámára utal – valamint, az ezen pályázatokra érkezett művekből felépülő felolvasószínházi és színházi estek révén, melyeknek egyik legjelentősebb helyszíne a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Ehét csütörtöktől kezdve, három napon keresztül, pedig különleges találkozásokra nyílik lehetősége a szervezet Fiatal Dráma Fóruma névre keresztelt fesztiválján a fent említett érdeklődőknek. Azaz, a színházi szakmában dolgozóknak, akik nyitottak új alkotók megismerésére és közös munkára, a nézőknek, akik vágynak arra, hogy visszajelzéseik valóban eljussanak a művészekhez és értéket jelentsenek számukra, illetve az íróknak, akik a lelkes amatőrök világát már kinőtték, de a közismertség felé vezető úton még szükségük van néhány olyan állomásra, ahol kipróbálhatják magukat és bővíthetik tudásukat, kapcsolati hálójukat.

A szeptember 21-23. között megvalósuló kulturális fesztivál már a múlt hétvégén felhívta magára az őszi programáradatban eligazodni kívánók figyelmét! 17-én egy kellemes vasárnap délutáni kávézással indították a szervezők a véghajrát, törzshelyükön, a Szatyor Bárban, ahol két teltházas estjük is volt az évadban. És hogy mi olyan izgalmas abban, ha fiatal irodalompártolók egy irodalmi kávéházban szerveznek programot? Örömünkre szolgál felsorolni.

A Szatyor Bár –az Írók Boltja, a Bookta Kávézó és az ikonikus Nyitott Műhely mellett– az elsők között csatlakozott partnerként a szervezet új antológiájának terjesztéséhez! Így a kötetet, mely 21 darab egy éven belül íródott kortárs drámát tartalmaz, már a fesztiválon megvalósuló hivatalos könyvbemutató előtt kezébe veheti a közönség. A benne található művek a kortárs dráma “egypercesei”, azaz olyan kisjelenetek, melyeket negyedóra alatt elő lehet adni vagy el lehet olvasni, ezzel is tovább népszerűsítve ezt a rendkívül izgalmas műnemet. Az eseményen tiszteletét tette a Mirror Man formáció is, akik mindenhol tükröződő öltözéke valódi karneváli hangulatot varázsolt a Szatyor Bár unalmasnak amúgy sem mondható tereibe, szó szerint rávilágítva arra, hogy egy könyv, és annak létrejötte, mennyi érdekességet rejthet magában.

Újbuda kulturális főutcájának, a Bartók Béla útnak a túlsó felén ez idő alatt már zajlottak az előkészületek a másnapi, hétfő esti kerekasztal beszélgetésre. Amilyen sokféle a kortárs magyar drámairodalom, annyira sokféle formában nyitottak is a szervezet vezetői feldolgozni azt. A Kelet Kávézó és Galéria közismert Kelet Kult sorozatának részeként a Fiatal Drámaírók Háza két szerzője, Szarvas Melinda és Rédei Roland, Acsády Judit szociológussal kiegészülve elemezték, hogy mely szövegeik honnan merítettek inspirációt, illetve hogy hogyan illeszkednek abba a tágabb kontextusba, amit a kortárs magyar irodalom műnemektől független egésze, valamint korunk társadalma kínál.

Azokat, akik bepillantanának egy független szervezet teljes mértékben önkéntes munkán alapuló működésébe, és a fesztiválba, mely annak megkoronázásaképpen három teljes napon keresztül zajlik majd, workshopokkal, egész estés előadásokkal, és a Keringés című új drámaantológia bemutatójával, szeptember 21-23. között várja a MU Színházban a Fiatal Dráma Fóruma. Azokról az újságírókról nem is beszélve, akik végre valami jó hírről is szeretnének beszámolni a kortárs kultúra helyzetével kapcsolatban!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!