Pásztor Anna: „A vonaton utaztam, de kicsordult a könnyem” Mélyen megérintették a versíró pályázat zsűrijét a győztes versek

Pásztor Anna: „A vonaton utaztam, de kicsordult a könnyem” Mélyen megérintették a versíró pályázat zsűrijét a győztes versek
Novemberben ünnepeltük a magyar nyelv napját, amely előtt tisztelegve a világ piacvezető tetőablak-gyártója, a VELUX Cégcsoport versíró pályázatot hirdetett. Az irodalmi kihívás során arról vártak verseket, hogy mit jelenthet életünkben a természetes napfény, aminek hiányát a borongós őszi időben még inkább érezzük. A verseny lezárult, a felkért zsűritagok, Pásztor Anna, Lackfi János és Szabó T. Anna pedig nem tagadták: mélyen megérintették őket a győztes versek.

A természetes fény elengedhetetlen a boldogsághoz, a fejlődéshez, nélkülözhetetlen szerepet játszik mentális egészségünk megőrzésében. A világ vezető tetőablak-gyártójaként a VELUX márka több mint 70 éve járul hozzá, hogy az otthonokba több természetes fény és friss levegő jusson, így a fenntarthatóság mellett a fizikai és mentális egészség is a márka kiemelten fontos üzeneteivé váltak.

„A természetes fénynek és a friss levegőnek igazolhatóan pozitív hatása van a fizikai és a mentális jóllétre, azonban a fény hatása, a boldogság és a lelki egészség már olyan fogalmak, amelyek nem mindig írhatók le egyszerű számokkal és adatokkal. Ezért döntöttünk úgy, hogy versíró pályázatot hirdetünk, nem mellesleg bízva abban is, hogy az alkotás örömével is hozzájárulunk a pályázatra jelentkezők mentális egészségének megőrzéséhez, hiszen a művészet legalább olyan jó hatással lehet a szellemi jóllétre, mint maga a napfény” – mondta el Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős vezetője. Érdekesség, hogy november 13., a magyar nyelv napja is éppen egy ilyen borongós időszakra esik. Így a versíró pályázattal egyszerre ünnepelhettük a napfény fontosságát, a testi-lelki harmóniát és a magyar nyelv egyediségét is.

A versenyt a VELUX Cégcsoport által felkért három mentor, Szabó T. Anna, József Attila-díjas magyar költő, műfordító és író, Lackfi János, József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító és tanár, valamint Pásztor Anna, többszörös Fonogram-díjas magyar énekes, előadóművész, színész, táncművész, dalszövegíró és zeneszerző hirdették meg saját közösségi oldalukon, ahol a poszt alatt, kommentben várták a pályaműveket, a verseny végén pedig mindhárom mentor egy-egy győztes verset választott.

Az általa kiválasztott verssel kapcsolatban Lackfi János elmondta: annak szerzője „annyira egyszerű és pazar ötletet talált, és olyan szikáran, következetesen, minden csapdát (és fekete lyukat) elkerülve vitte végig azt a versen, csak gratulálni tudok!”

Szabó T. Anna győztese írásáról azt mondta: „a vers már a címével is („Táncoló porszemek”) megidézi a magyar költészetben egészen az Újhold köréig ható romantikus hagyományt, a Szabó Lőrinc-fordította Táncoló tűzliliomok wordsworthi szellemét (az is fényvers, végül is), és, akár egy klasszikusokat idéző és kísértő zenemű, mindenütt tele van olyan sejtelmekkel, hogy ezt már ismerjük, hallottuk, láttuk, mégis, vagy éppen ezért, szép és teljes szöveg, izgalmas áthajlásokkal, váratlan képekkel, nem túl tolakodó, gondolkodásra késztető rímekkel.”

„Elképesztően profi pályaművek is érkeztek, szinte képtelen lennék különbséget tenni az értékeik között. Épp ezért egy olyat választottam, aminek olvasása közben hiába utaztam vonaton, a könnyem is kicsordult. Szívbe markoló egyszerűséggel és reményteli őszinteséggel fogott meg egy húsba markolóan fontos társadalmi jelenséget” – indokolta döntését Pásztor Anna.

A pályázat győztesei egy VELUX ajándékcsomagot és egy online vagy személyes mentori alkalmat kapnak azzal a szerzővel, akinél versükkel pályáztak, valamint mentoruk a nagyközönséggel is megosztja versüket, természetesen a szerző nevének megjelölésével.

Íme a győztes versek:

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!