Oscar-jelölés közelébe kerülhet egy magyar kisfilm

Oscar-jelölés közelébe kerülhet egy magyar kisfilm
Bejutott a 45. alkalommal megrendezésre kerülő Cleveland International Film Festival versenyprogramjába Holtai Gábor kisjátékfilmje, a Második kör.

A nagy múltú filmfesztivál Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, azaz a rövidfilm kategória nyertese felkerül majd arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják – így ez a cél most a 18 perces magyar rövidfilm számára is elérhető közelségbe került.

A Második kör egy olyan alternatív valóságban játszódik, amelyben a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják, és a szülőjelölteknek többfordulós alkalmassági vizsgán kell átesni. Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) számára ez az utolsó esély, Kinga kezd kiesni a korban megfelelő jelöltek közül. A pár az első fordulót sikerrel vette, de a második körben nem várt nehézségekkel kell szembenézniük.

A film, amely a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült, és a premierje 2020 őszén a BuSho filmfesztiválon volt.

Holtai Gábor rendező a kisfilmet rendszeres alkotótársaival készítette: a producer Fülöp Péter, a forgatókönyvet Veres Attila jegyzi, az operatőr Szőke Dániel, a vágó pedig Kovács Éva Vica volt.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen nagy nevű, amerikai fesztiválon is szereplési lehetőséget kaptunk. A versenyprogramba való meghívás azért is különösen örömteli, mert mikor tavaly ősszel beválogatták a filmet a Varsói Filmfesztiválra, ott úgy alakult, hogy végül csak a Special Selection program keretei közé fértünk be; a budapesti BuSho filmfesztiválon való párhuzamos szereplés miatt versenybe sajnos nem kerülhettünk.

Szerencsére a BuSho-s szereplést sikerült díjra váltanunk, így a fesztivál széleskörű partnerhálózatán keresztül, illetve Gábeli "Tami" Tamás fesztiválvezető áldozatos munkájának köszönhetően többek között meghívást kaptunk Clevelandbe is. Az a tény pedig, hogy ha a szereplésünk itt díjjal zárul, akkor Oscar-jelölhetővé válik a film, egyelőre túl szürreális, megfoghatatlan. Reméljük a legjobbakat” - nyilatkozta a jelölés kapcsán Holtai Gábor rendező.

A Cleveland Filmfesztivál április 7-től 20-ig tart, és sok más nemzetközi filmes eseményhez hasonlóan idén az online térbe kényszerült.

Nemcsak a kisfilm kategóriában szurkolhatunk magyar jelöltnek: ugyanis a nagyjátékfilmes versenyprogramba bejutott Horváth Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, mely Magyarország idei jelöltje volt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra.

A rövidfilm előzetese itt megtekinthető: https://vimeo.com/409975721

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!