Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit

Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit
Világhírű alkotókat lát vendégül megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Idén júniusban Paola Antonelli, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátora és Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező köszönti a MOME friss diplomásait.

Az egyetem diplomaosztó ünnepségének célja, hogy a végzős hallgatók számára útravalót, inspirációt nyújtson, így a részvételre olyan, a kreatív ipar területein nemzetközileg jegyzett, neves szakembereket, alkotókat kér fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány, akiknek pályája, életútja példa lehet a hallgatók számára is, akikkel életre szóló élmény a személyes találkozás. 2022 nyarán Byung-Chul Han, világhírű filozófus és Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere osztotta meg gondolatait az egyetem végzőseivel.

Idén júniusban a mesterszakon végzettek Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású Oscar-díjas filmrendező, az alapszakosok Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának inspiráló beszédét hallhatják.

Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin közös filmje, a Free Solo 2019-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású dokumentumfilmje Alex Honnold expedícióját követi: a hegymászó biztosítókötél és technikai segédeszközök nélkül hódítja meg az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban található, El Capitan gránitsziklát. A magyar származású New York-i filmrendező összehasonlító irodalomtudományokat tanult a Princeton Egyetemen, és mindjárt az első filmjével, A Normal Life-al díjat nyert.

Paola Antonelli nem csak kivételes építész és kurátor, de tanított a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is. A TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat. Műfajokat átértelmező munkásságát számos könyvében, például a Design Emergency címűben is nyomon követhetjük, amelynek alapjait Alice Rawsthorn designkritikus szerzőtársával még a pandémia idején egy Instagram csatorna formájában rakta le. Az ebben megjelenő új szemléletmódot a magyar közönség a Design Világnapján, június 29-én Antonelli MOME-mesterkurzusán ismerheti meg: a There Is Always a Design Emergency című előadáson a világ legégetőbb problémáira válaszoló designerek formálódó szerepéről és munkásságuk, gondolkodásmódjuk az egészre gyakorolt hatásáról kaphatunk képet, Mexikótól Cairóig, a világ minden pontjáról gyűjtött jó gyakorlatokkal illusztrálva.

There Is Always a Design Emergency - Paola Antonelli Masterclass

2023. június 29. (csütörtök) 18:00

MOME TWO Filmstúdió

Bővebben az eseményről:
https://mome.hu/hu/hirek/there-is-always-a-design-emergency-paola-antonelli-masterclass

Az esemény regisztrációköteles:
https://mome.hu/hu/esemenyek/there-is-always-a-design-emergency-paola-antonelli-masterclass-a-mome-n

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: MOME, MoMA, Oscar-díj