Online előadások a lustább színházkedvelőknek

Online előadások a lustább színházkedvelőknek
Már nem csábít a sós perec? Unod a szűk nézőteret és a kőszínházakra jellemző tömeget? Nem szeretsz későn hazaérni? Az online előadások ezeket a felvetett kényelmetlenségeket próbálják meg kiváltani – de az említett formátum vajon valóban képes színházélményt nyújtani?

Az online meetingek és előadások mellett a covid alatt teret kaptak az online koncertek, irodalmi beszélgetések, művészetterápiás workshopok is, a karantén legtartósabb digitális hozadéka mégis az online színházi előadás lett.

Az online előadások megtekintésére több alternatíva is létezik. Vannak színházak, amik élő közvetítést indítanak (természetesen ezeket a linkeket csak a jegyet váltók nyithatják meg), illetve vannak felvételről sugárzott és bármikor elérhető előadások is.

Az eSzínház oldalán számos aktuális és archivált darabra lehet sima és támogatói jegyet is vásárolni, az ország több színházának repertoárja közül is válogatva.

Miért lehet jó egy online előadás?

Könnyen előfordulhat, hogy egy szerencsétlen rendezés és rossz helyválasztás egyvelegeként sok dologról lemaradunk, ami a színpadon történik. A kőszínházakban könnyen megfigyelhető a nézőtéri hierarchia – a legolcsóbb helyeket jelölő karzaton ülve például gyakran előfordul, hogy a színtér felét nem láthatjuk. Emellett a színészek nagyon távol vannak, így sokszor nem látható a művészek gesztikulációja. Ezek a problémák mind ki vannak ütve, az online verzióban ugyanis premier plánban csodálhatjuk kedvenc színészeinket, a kényelmes kanapénkon nyújtózkodva.

Mik a hátulütők?

Bár könnyen bele lehet simulni az online teremtette komfortba, teljes egészében nem szabad átpártolni a digitális formátumra. Ez a modern alternatíva kitűnő lehetőségként kínálja magát a betegeknek és a hétköznapoktól leterhelteknek, azonban valódi színházélményre nem lehet szert tenni a képernyőn keresztül. A katarzis lágy szelét sem érinthetjük meg, hiszen maga az előadás nem velünk megy végbe – nem ülünk ott, nem bíztatjuk jelenlétünkkel a színművészeket és nem gratulálhatunk vastapssal. Ha mindig kimaradunk, azzal sajnos le is maradunk!

Szemelvények, amik miatt hálásak lehetünk az online formátumnak

Rómeó és Júlia - francia változat, magyar felirattal

Dohány Attila és Szinetár Dóra főszereplésével már mindenki számára ismerős lehet a világhírű musical. Ennek ősbemutatójára 2001. január 19-én került sor, Párizsban. Az említett francia előadást meg lehet tekinteni YouTube-on, magyar felirattal.

Tartuffe

Bár magát a drámát sok színház rendszeresen műsorra tűzi, az Alföldi rendezésében ismertté vált Szentendrei Teátrum és Nemzeti Színház közös produkció már csak a digitális térben élvezhető.

A mizantróp

Egy másik Moliére dráma, amit a Katona József Színházban játszottak néhány évvel ezelőtt. Ónodi Eszter és Fekete Ernő bravúros játékának köszönhetően még képernyőn keresztül is egy érzelemdús impulzus tenger fogja elsodorni a nézőt!

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/rogzitett/a-mizantrop

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szász Alexandra

Szász Alexandra vagyok, a METU kommunikáció és médiatudomány szakának negyedik féléves hallgatója. Már a hallgatói státuszom előtt is tudtam, hogy az egyetemi évek alatt nem csak az elméleti tudásomat …