Olvass a lelki egészséged megőrzéséért

Olvass a lelki egészséged megőrzéséért
Mindennapjainkat teljesen áthatja a digitális eszközök használata, el se tudjuk képzelni életünket nélkülük. Ezek a fejlett technológiák valóban megkönnyítik életünk számos területét, azonban mégis egyre több forrásból hallani – és talán saját bőrünkön is érezzük – hogy az emberek bizonylatanok, nem érzik jól magukat, egyre több mentális terhet cipelnek.

A 2018-as Egészségügyi pillanatkép elnevezésű tanulmány Európára vonatkozó adatai szerint az EU-ban 84 millióan küzdenek valamilyen mentális egészséget érintő problémával. Ez az érték azóta valószínűleg tovább nőtt a 2020 tavasza óta tomboló koronavírus-járvány következtében. És akkor még nem beszéltünk az idei évet megrengető bizonytalan gazdasági helyzetről vagy az orosz-ukrán háború hatásairól. A minket körülvevő világ az utóbbi években nem azt az érzetet kelti bennünk, hogy minden rendben van, aggodalomra semmi ok. Nem meglepő tehát, hogy egyre többet szorongunk, nyugtalanok és stresszesek vagyunk.

A kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy valamiféle tudatosságot, tudatos szemléletet alakítsunk ki. Ennek az egyik első lépése az, hogy felismerjük, szükségünk van arra, hogy függetleníteni tudjuk magunkat a folyamatosan ránk zúduló információ tengertől. Elengedhetetlen az elhatározás is, miszerint nem csak sodródni szeretnénk az árral, hanem kezünkbe akarjuk venni az irányítást. Ahhoz, hogy balanszot teremtsünk az életünkben és jobban érezzük magunkat, szükség van a jóllétet szolgáló döntésekre.

De mégis hogyan kezdjünk hozzá? Miként tudunk egyensúlyt teremteni a rohanó hétköznapok sodrásában? Le kell lassulnunk. Nehéz, főleg ebben a kapkodással, feszültségekkel, rohanással teli létben, ami valószínűleg ismerős a legtöbbünknek. Azonban közelednek az ünnepek – és az újév – így, ha szerencsénk van, lesz időnk némi elcsendesedésre, lelassulásra, minőségi énidőre. Használjuk ezt az időszakot töltődésre, hiszen, ha üresek raktáraink, nem tudunk lelkesedéssel és motiváltan új fejeztet kezdeni. Távolodjunk el kicsit az okos eszközeinktől, az online világtól, próbáljunk olyan tevékenységet végezni, ami „kikapcsol”. Ehhez tökéletes eszköz lehet egy minőségi, nyomtatott kiadvány – ilyen a PlanAll márka novemberben megjelent Remind bookazinja is – vagy egy jó regény.

Az olvasás egy olyan „taktika”, amelyhez szinte bármikor fordulhatunk, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Stresszcsökkentő, 30 perc olvasás ugyanolyan hatékonyan csökkenti a pulzusszámot, a vérnyomást, így a pszichés szorongást is, mint a köztudottan áldásos hatásokkal bíró jóga. Az alvás előtti rutinba való beépítése szintén előnyös – ilyenkor már amúgy is érdemes kerülni a képernyőket – alvásminőség javító hatása is lehet. A koncentráció is egyre nehezebben megy a rengeteg impulzus és inger miatt, ami nap mint nap elér minket a digitális eszközeink által. Érdemes szakítani egy kis időt olvasásra, hogy kicsit „edzésben tartsuk” agyunkat, koncentrációs készségünket.

„Nagyon fontosnak tartom a tudatosság „népszerűsítését”, úgy gondolom, most jött el az idő, hogy tudatosak legyünk. Ezekben a válságos, háborús időkben nincs helye sodródásnak, kézben kell tartanunk az életünket. Az olvasás egy olyan mentsvár lehet, amelyhez az ember bármikor fordulhat. Ezért is hoztam létre a Remind-ot. Sajnos keveseknek van ideje elmerülni egy többszáz oldalas regényben, de ez nem is feltétlenül baj, hiszen egy bookazine hasonlóképp nyújthat inspirációt, kikapcsolódást, minőségi szórakoztatást. A lényeg, hogy lassuljunk le, tegyük félre a kütyüket és olvassunk” – mondja Szilágyi Gábor, a PlanAll és a Remind alapítója.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Emerald PR, Remind