Olivia Rodrigo albumjától hangos az internet

Olivia Rodrigo albumjától hangos az internet
Olivia Rodrigo második albumával jelentkezett szeptember 8-án, ami a GUTS címet viseli, és azonnal felkerült a toplistákra.

Az amerikai énekesnő ugyan még csak 20 éves, máris Taylor Swifthez hasonlítgatják, saját zenéit írja, szerepelt a Bizaardvark, és a Disney plus-on futó High School Musical: A musical: A sorozat című sorozatban is, és nagyon úgy tűnik, ő a következő szenzáció.

A pandémia alatt kiadott, első nagysikerű kislemeze, a ’Drivers License’, Spotify rekordokat döntött, 15.7 millió napi hallgatottsággal, és felkerült több ország toplistájára. A dal pillanatok alatt berepítette a köztudatba. Ugyan a szám még csak tavaly előtt jött ki, az énekesnő jelenleg már 23. a Spotify-on, a legtöbbet streamelt előadók között.

Első albumát SOUR címmel 2021. május 21-én adta ki, melyben az első három szám már megmutatta mennyire sokoldalú Rodrigo. Mára a Z generáció egyik legjelentősebb hangjának tartják. A 64. Grammy díjátadón pedig 7 jelölést is kapott, melyből 3-at meg is nyert, ezek a Legjobb új előadó, Legjobb vokális popalbum és Legjobb szóló popelőadónak járó díjak voltak.

Második albumánál, a GUTS-nál is hallható rengeteg szerelmi csalódással kapcsolatos téma, egy kicsit más kontextusba helyezve, egy új, mondhatni kiábrándult perspektívával. A ’vampire’ című kislemez jött ki először az albumról, mely azonnal felkerült a Billboard hot 100-as listájára. A második felvezető dal az albumjára a ’bad idea right?’ volt, mely azt a témát feszegeti, hogy vajon jó ötlet-e újra összejönni az exünkkel. A dal műfajra nagyon poppunk-os, és ez igaz több dalra is az albumról. Ezért a hangzásért nagyrészben Rodrigo társszerzője Daniel Nigro felelős.

Rodrigo saját bevallása szerint, az új albumon fellelhető ’all-american bitch’ az egyik kedvence száma, amit valaha írt. Így nyilatkozott róla a New Music Daily egyik adásán: „Azt hiszem, kifejez valamit, amit 15 éves korom óta próbálok kifejezni, ezt az elfojtott haragot és a zavarodottság érzését, vagy azt, hogy lányként egy sztereotip dobozba akarnak beletenni”. Azt is megemlítette, hogy a dalt, az az esszé inspirálta, amit a San Francisco-i hippikről, és az otthonról való elmenekülésükről írt Joan Didion. „Az egyik elszökött fiú az anyukájáról beszélt otthonról, és azt mondta róla, hogy ő egy ’all-american bitch’. Azt mondtam: „Hú, ez nagyon klassz” – emlékezett vissza. „Ez egy olyan provokatív szókészlet. Másnap leültem a zongorához, és megírtam a dalt. Soha nem tudhatod előre, hogy milyen utat fog bejárni egy dal” – mondta Rodrigo.

Az énekesnő legnagyobb példaképének és inspirációjának Taylor Swiftet és Lorde-ot nevezte meg.

Személyes kedvencek az albumról: all-american bitch, making the bed, get him back!

Forrás:

https://www.yahoo.com/entertainment/olivia-rodrigo-says-her-favorite-175045135.html

https://www.interviewmagazine.com/music/olivia-rodrigo-and-phoebe-bridgers-let-it-all-out

Lead fotó: purplesneakers.com

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Herczeg Fanni

Herczeg Fanni vagyok, a METU kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója. Ezen belül integrált médiát tanulok, és már a 4. félévemben járok. Részt veszek a Digital Hungary gyakornoki programjában …