Nők ezreiről került fel manipulált meztelen kép az internetre

Nők ezreiről került fel manipulált meztelen kép az internetre
Legalább százezer olyan kép lehet az interneten, amin olyan nők láthatóak meztelenül, akikről soha nem készült ilyen fotó, de a közösségi oldalaikon megjelent fotók alapján szoftverek segítségével készült róluk a manipulált kép.

Az áldozatok ruhában készült fotóit mesterséges intelligencia segítségével vetkőztették le, majd a Telegramon kezdtek terjedni a fotók.

Az algoritmus készítői szerint ez ártatlan szórakozás, hiszen tulajdonképpen nem is a nők vannak a képeken. Az ilyen fotókat Telegramon lehetett rendelni, és bár az ember joggal hihetné azt, hogy mindenki közéleti szereplőkre kíváncsi, az áldozatok többsége egyszerű hétköznapi nő, vagy kiskorú. A technológia ugyanaz, mint amit a deepfake videók készítésénél használnak, aminek többsége hírességekről készít hamis pornóvideót. A szakértők szerint aggasztó, de nem meglepő, hogy ennek már hétköznapi nők is áldozatául esnek, és arra is figyelmeztetnek, hogy bár most most még lehet, hogy nem túl jó a kép minősége, így is sértő, arról nem beszélve, hogy hamar elérkezhet az a szint, amikor egy szakavatatlan szem nem mondja meg azonnal hogy a képet manipulálták.

A BBC felvette a kapcsolatot az alkalmazás készítőivel, aki szerint ez csak poén, és senkit nem lehetne megzsarolni ilyen képekkel, hiszen még nem tökéletes a minősége, úgyhogy nem érti, mi ezzel a probléma. Szerinte ennél sokkal rosszabb dolgok is történnek a világban, inkább azzal kellene foglalkozni.

Az érintett nők, akiknek a manipulált képei bárhol és bárkinél kiköthetnek, nem osztják ezt a véleményt, főleg amiatt, hogy a jogrendszer sincs felkészülve arra, hogyan kezelje az ilyen eseteket, pedig sokszor pedofil tartalmak is hasonló módszerrel készülnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: fotózás, internet, nők