Nem, a Facebook nem áll le március 15-én: újabb hoax

Nem, a Facebook nem áll le március 15-én: újabb hoax
Március idusa bár nem volt kedves Caesarhoz, de az évente felbukkanó Facebook hoax állítása ellenére a közösségi hálózat nem fog leállni március 15-én „túlnépesedés” okán.

A március 15-i hoax úgy tűnik, minden naptári év elején megjelenik és annak ellenére, hogy a benne foglaltak teljesen irreálisak, mégis sok nem gyanakvó felhasználó érzi úgy, hogy érdemes megismételni és továbbosztani – írja az AllFacebook.

ShockedWomanTablet650

A Naked Security blog osztotta meg „A Facebook leáll március 15-én” hoax 2014-es verziójának egy példáját.

„Kedves Facebook tagok, a Facebook várhatóan bezár március 15-én, mert túlnépesedett. Sok tag panaszkodott arról, hogy a Facebook nagyon lassúvá vált. A feljegyzések azt mutatják, hogy sok aktív Facebook és sok új tag van. Körbe fogjuk küldeni ezt az üzenetet, hogy lássuk, mely tagok aktívak és melyek nem. Ha aktív vagy, küldd el ezt 15 másik felhasználónak ’copy+paste’-tel, hogy megmutasd, még mindig aktív vagy. Azok, akik nem küldik el ezt az üzenetet két héten belül, hezitálás nélkül törlésre kerülnek, hogy több hely legyen. Küldd el ezt az üzenetet minden ismerősödnek, hogy megmutasd, még mindig aktív vagy és nem fognak törölni. A Facebook alapítója. Ne felejtsd el ezt 15 embernek elküldeni, hogy ne töröljék a fiókodat.”

Úgy tűnik, hogy ez a hoax nem adathalász, de feltehetőleg kísérletet tesz arra, hogy amint a Naked Security fogalmaz, „rengeteg felesleges forgalmat” generáljon.

Rámutattak néhány nyilvánvaló pontra is, aminek meg kell fordulnia a felhasználó fejében:

  • Miért zárna be a Facebook amiatt, hogy túl sok tagja van?
  • Miért próbálná a Facebook csökkenteni a forgalmat az inaktív tagok kizárásával, akik nem generálnak forgalmat, azon aktív tagok javára, akiket ennek az üzenetnek a terjesztésére bátorít, ezzel pedig növelve a forgalmat?
  • Gyenge nyelvtan, szóismétlések, amelyek fémjelzik a hoaxokat, spameket és átveréseket.

Te találkoztál már hasonló üzenetekkel a hírfolyamodban, amelyek a Facebook március 15-i állítólagos leállásáról szólnak?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …