Négyből egy fiatal felnőtt bánta már meg közösségi média posztjait

Négyből egy fiatal felnőtt bánta már meg közösségi média posztjait
Olyan könnyű a pillanat hevében megosztani egy tweetet, posztolni valamit vagy Instagram fotót készíteni. Néha azonban az érzelmektől fűtött bejegyzések és a megkérdőjelezhető tartalmak visszavághatnak. Talán ez az oka annak, hogy egy friss felmérés szerint négyből egy fiatal felnőtt fél attól, hogy kirúgják vagy nem veszik fel egy munkahelyre, ha a munkaadók meglátják a rizikósabb közösségi média posztjaikat.

A FindLaw.com weboldal készített egy „demográfiailag kiegyensúlyozott” felmérést 1000 amerikai felnőtt körében, kérdéseket feltéve nekik a Twitteren, Facebookon, Instagramon, Pinteresten, Tumblren és más népszerű közösségi platformokon mutatott viselkedésükről – írja a Mashable. A fiatalabb felnőttek körében, 18 és 34 év között, 29 százalék mondta azt, hogy posztolt már fotót, írt hozzászólást vagy osztott meg személyes információt, amely miatt attól tartanak, veszélybe kerülnek jelenlegi vagy jövőbeli foglalkoztatási kilátásaik.

SocialMediaMockups

Ez a félelem ahhoz vezet, hogy néhányan törlik fotóikat vagy posztjaikat: nagyjából 74 százaléka a 18-34 év közöttieknek távolított már el valamit, hogy elkerülje a munkaadó vagy a jövőbeli munkáltató „negatív reakcióját”. Kisebb az aggodalom az idősebb, 35 és 64 év közötti felnőttek körében, akiknek csak 36 százaléka törölt ezért tartalmat.

A FindLaw ezek alapján megfogalmazott néhány alapvető iránymutatást a közösségi média felhasználóknak: gondolkodj, mielőtt posztolsz, ellenőrizd az adatvédelmi beállításaidat, szabd szűkre a személyes információk megadását és fordulj jogi segítségért, ha bármikor úgy gondolod, igazságtalanul kezelnek!  A felmérésből kiderült, hogy egy masszív 82 százaléknyi fiatal az, aki „legalább egy kevés figyelmet fordítanak az adatvédelmi beállításaikra”, míg csupán 6 százalékuk hagyja meg az alapértelmezett beállításokat.

LookingDownFlickr

„Egy poszt vagy fotó törlése vagy eltávolítása talán nem elég, hiszen az információ továbbélhet az internet más részein”, mondja Stephanie Rahlfs ügyvéd és a FindLaw.com szerkesztője egy nyilatkozatban. „A legjobb azt feltételezni, hogy bármi, amit posztolsz, örökre ott marad az interneten és érdemes előregondolkodni, mielőtt a „Küldés” gombra kattintunk.”

A Findlaw felmérése egy plusz-mínusz 3 százalékos hibahatárral dolgozott.

Veletek megtörtént már, hogy megbántátok, amint posztoltatok valamit? Szoktatok aggódni a digitális lábnyomotok miatt?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …