Mit látnak belőled a neten?

Mit látnak belőled a neten?
Nehéz kérdés a jó selfbranding az interneten. Folyamatos munka és bizonyos szabályok megtartásával azonban hasznos segítője lehet karrierünknek.

Rákerestél már a nevedre a Google keresőjében? Sokan azt gondolják, hogy felesleges, pedig egyáltalán nem mindegy mi szerepel rólunk a kereső első oldal találatai között. Ha a nevünk nem átlagos és viszonylag nagy az internetes aktivitásunk egész csomó meglepő információt fedezhetünk fel az internetes tükörképünkről.

Először is érdemes megvizsgálni, hogy nincsenek-e számunkra kínos anyagok, kellemetlen képek, vagy blogbejegyzések. Ha ilyet találunk érdemes az információ közzétevőjét, internetszolgáltatóját kell megkérnünk, hogy távolítsa el az oldalt, vagy annak ránk vonatkozó részét. Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy olyan kép készül róla engedély nélkül, amely számára kompromitáló, a munkája miatt problémás lehet. Ezt ha nem magunk helyeztük el a Facebookon, akkor rövid úton el lehet távolíttatni.

Nézzük át, hogy mely cikkeink, előadásaink, írásaink és milyen magán jellegű dolgaink látszódnak egy egyszerű keresés alklamával is. Ezek többsége általában nem változtatható meg, illetve, ha valamely közösségi oldalon elavult az információ rólunk, munkánkról, érdemes inkább frissíteni, vagy törölni.

A Facebook, Wikipédia, Linkedin általában könnyen update-elhető, változtatható. A nagy adatbázisok, közösségi adatbázisok többsége már sokkal kevésbé változtatható meg.

Érdemes blogunkat, videóinkat, könyveinket vagy műalkotásainkat a saját oldalainkon kívül is pontosan a nevünkhöz kapcsolni. A publikációk és tudományos munkák pedig a saját blogban is összegezhetők.

A végeredménynek azt kell mutatni, amit szeretnénk magunkról megmutatni, nem többet és nem kevesebbet. Telefonszámot, e-mai címet vagy bármi egyéb személyes adatot csak akkor érdemes a neten elhelyezni, ha nem aggódunk attól, hogy bárki használhatja őket.

A Google belső oldalán egyébként tovább kutakodhatunk, megláthatjuk, mit is lát rólunk a kereső igazán. Az oldalon azt is fellelhetjük, hogy milyen keresési találatokat gondol a kereső relevánsnak rólunk. Sőt beállíthatunk figyelmeztetéseket arra, hogy mi jelenik meg a nevükkel összkapcsolva.

Nem a paranoia-szintünket szeretném fokozni ezzel a gondolkodással, inkább a tudatosságunkat erősíteném abba az irányba, hogy érdemes megfontoltan működni a neten, hiszen komoly megbízások, jövőnket befolyásoló dontések is születhetnek az alapján, amit elsőre megtalálnak azok, akik információkat keresnek rólunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!