Miért bénák a Facebook fotóink és mit tehetünk ellene?

Miért bénák a Facebook fotóink és mit tehetünk ellene?
Mivel az interneten létezik a legnagyobb nyilvános képtár, nem meglepő, hogy a Facebook továbbra is hevesen tömöríteni fogja azt a 250 milliárd képet, amelyet tárol. A Facebook sosem szándékozott egy magas minőséget hozó fotóarchiváló szolgáltatássá válni, helyette a cél mindig is az volt, hogy a képek afféle közösségi ragasztóként működjenek a kék óriás számára.

Tehát miért néznek ki olyan rosszul a fotók Facebookon? - kérdezi a a PhotoShelter blog.

Fájltömörítés akár 90%-ig

A JPG, a domináns fotóformátum, egyfajta „veszteséges” tömörítést használ, azaz kidobál adatokat azért, hogy lecsökkentse a fájlméretet. A JPG tömörítés jelei azonnal észrevehetőek ebben a példában (az első képen a jobb oldali kar vonalai elmosódottak):

10

100

Ez akkor a legfeltűnőbb, ha a grafikán éles kontúrok vannak, mint ahogyan ezen a képen láthatóak a fehér betűk egy árnyékolt háttér előtt.

80

Amikor elmentesz egy JPG-t, majd újra elmented (ahogyan akkor, amikor a Faceobok átkonvertálja a képedet a szerverein), ezek a tömörítések még határozottabban felszínre kerülnek.

Mi a megoldás? Van néhány lehetőség a képek optimalizálására:

Tölts fel 2048px-es képeket!

Ez a maximum, amit megjelenít a Facebook. A nagyobb képek kevesebb tömörítést fognak elszenvedni.

Az első példában nincs sok különbség a két kép között leszámítva a tényt, hogy a második tömörítve lett az eredeti fájlméret közel 1/10-ére.

macaron1

A második példában, ahol a forráskép 1200px-esként kezdte, a tömörítés sokkal jobban látható a macaron töltelékénél (kiemelve piros körrel), annak ellenére, hogy százalékosan nézve a tömörítés kisebb.

macaron2

Általánosságban, minden finom részlet durvább textúrájúvá válik, mert a Facebook élesítő algoritmusa eléggé agresszív, ha a forrás kisebb méretű.

Ne élesítsd a fotóidat!

Ez ízlés dolga, de a dupla élesítés sosem jó. A legtöbb online fotószolgáltatásra igaz, hogy ha egy képet a Faceobokon feldolgoznak, a képkonvertáló algoritmus egy kis élesítést végez rajta. Ez valójában segítő szándékú. Ha azonban előtte ezt már magad is megtetted, a kép túlzottan éles lesz, ami növeli a tömörítés esélyét.

sun1

Mentsd a képeidet PNG formátumban JPG helyett!

A PNG egy veszteségmentes forma, azaz az ilyen képek kevesebb tömörítésen esnek át Facebookon. Ez különösen igaz akkor, ha sok éles részlet van a fotón, mint ahogyan a fenti idézetes grafikán, vagy ha kisebb méretekkel rendelkező képet töltesz fel. Furcsa mód, a Facebook néha megőrzi a PNG formátumot, míg máskor újramenti JPG-ként.

Az alábbi példák közül az első az eredeti kép, majd a konvertált 600 pixeles JPG és végül egy PNG. Mindegyik fel lett töltve Facebookra, majd letöltve onnan a vizsgálat miatt.

DSC1052-blog

Amint látható, az élek és az arc, valamint a haj apró részletei drasztikusan megváltoztak a JPG fájlban. A PNG azonban meglepően jó, habár érdekes módon megnövekedett a fájlmérete. A feltöltött PNG letöltésre is PNG-ként került, azaz a Facebook meghagyta az eredeti méretet.

A legkönnyebb és legtöbb előnnyel járó út, ha PNG képeket töltesz fel bármely méretben. Ezek egyértelműen nagyobbak, mint a JPG-k, ezért ha lassú a feltöltési sebességed, kicsit tovább fogsz várni. Ha azonban érdekel, hogyan mutatnak a fotóid, megéri a várakozás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!