Mesterséges intelligencia utánozza az emberi énekhangot

Mesterséges intelligencia utánozza az emberi énekhangot
Annak ellenére, hogy Kim Kwang-seok dél-koreai népi rockénekes közel 25 éve halott, rajongói mégis hallani tudják, mert pénteken új dal bemutatója lesz az ő hangján, az újjáalkotáshoz használt mesterséges intelligencia (AI) technológiának köszönhetően.

A hang AI rendszer - Singing Voice Synthesis (SVS) - megtanult 20 Kim dalt edzőeszközként, több mint 700 koreai dallal a pontosság javítása érdekében, hogy a rendszer utánozhasson egy új dalt Kim saját stílusában - írja az AI Supertone cég amely újjáteremtette a halott énekes hangját.

"Amiért a legjobban aggódtunk amikor Kim családjának engedélyét kértük, hogy mit szólnak majd hozzá" - mondta Kim Min-ji, a műsor producere.

„De amikor az AI hangját lejátszottuk a családjának, nagyon örültek neki. Eleinte óvatosak voltak, de az eredmény meghallgatása után azt mondták, mintha Kim Kwang-seok élve tért volna vissza ”- tette hozzá.

A pontos hangzáshoz fontos volt, hogy a hang és az előadás elegendő érzést hordozzon - mondta Nam Sang-moon, a műsor főproducere.

„Arról szól, hogy érzelmekkel énekelj egy dalt. Minden hangot természetes módon kell összekapcsolni, így az érzelmek átadhatók, ami a technológia legfontosabb pontja. A fejlesztők arra képezték ki az AI-t, hogy pontosan utánozzák az emberi hangszerveket ”- mondta Nam.

Meg kell oldani a mesterséges intelligencia körüli szerzői jogi és esetleges etikai fenntartásokkal kapcsolatos félelmeket, de nem szabad, hogy beárnyékolja az egész területet - állítják a gyártók.

"Nemcsak a mesterséges intelligenciát kellene szerzői jogi kategóriában tekintenünk, hanem azon is gondolkodnunk kell, hogyan lehetne használni az AI technológiát olyan eszközként, amely segíthet az embereken és boldoggá tesz minket" - mondta Nam.

Egy szöuli lakos azonban nem értett egyet. „

A legnagyobb gondom az, hogy az AI emberként viselkedik. Vannak olyan eredeti készségek és szokások, amelyek csak az emberek birtokában lehetnek. Ha a mesterséges intelligencia mindezt utánozni tudja, a földön a jövőben nem az emberek, hanem a mesterséges intelligencia fog uralkodni. Aggódom - mondta a 29 éves Im Uk-jin.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!