Mesterséges intelligencia hitelesített egy Renoir-festményt

Mesterséges intelligencia hitelesített egy Renoir-festményt
A szakértők nem tudtak megállapodni, az algoritmus azonban szinte biztosan állítja, hogy a francia impresszionista az alkotó.

A Sotheby’s aukciósház nemrég 115 000-172 000 euró közötti értékre becsülte Renoir egyik festményét, amely egy fekete hajú, fiatal nőt ábrázol - írja az index.hu. Az alak nagyon hasonlít Gabrielle Renard-ra, Renoir egyik kedvenc modelljére, aki a Renoir család dajkája volt. De a művészeti szakemberek nem voltak biztosak a mű eredetiségében, ezért fordultak az Art Recognition mesterséges intelligenciát fejlesztő céghez.

A cég Renoir 206 autentikus festményének fényképes reprodukcióját használta algoritmusához, ennek segítségével tudta matematikai pontossággal azonosítani a festő stílusát és összevetni kortársainak alkotásaival. Az algoritmus szerint a Női portré – Gabrielle 80,58 százalék, hogy Renoir műve. A festmény tulajdonosa, egy svájci magángyűjtő, felvette a kapcsolatot egy párizsi szakértői csoporttal, a GP.F. Dauberville & Archives Bernheim-Jeune-nel is, hogy egy megerősítő pigmentelemzést kérjen tőlük. Ez alapján is Renoir az alkotó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!