Mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven utolsó szimfóniáját

Mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven utolsó szimfóniáját
193 év után a mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven X., félbehagyott szimfóniáját. Az MI 730 nap alatt tanulta meg a zeneszerző életművét, alkotási módszerét és stílusát. A bemutatóra október 9-én kerül sor Bonnban, a zenszerző szülővárosában, de a magyar érdeklődők egy budapesti eseménynek is örülhetnek.

Beethoven utolsó szimfóniája 1827-ben bekövetkező halála miatt csupán vázlatok formájában maradt fenn. A bejezetlen alkotás azóta is nagy érdeklődésre tart számot. A Deutsche Telekom a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy nemzetközi tudósok, zenszerzők, zenetörténészek és a mesterséges intelligencia segítségével befejezze a darabot – írja a hvg.hu.

A MI több mint 2 millió hangjegyet komponált Beethoven stílusában, majd egy nemzetközi szakértői csapat bevonásával 730 nap alatt készült el a mű. Az algoritmus fejlesztése Ahmed Elgam és Mark Gotham nevéhez fűződik.

Azonban legyen bármilyen tökéletes az algoritmus, az emberi tényező szerepét nem lehetett nélkülözni, ahogy az a Telekom közleményében is szerepel. A mesterségesen komponált szekvenciák ugyanis meglehetősen monotonok, hangzásuk gépies, így valahogy fel kellett tölteni őket élettel. Erről Walter Werzova osztrák zeneszerző gondoskodott, elsősoran a tempóváltások segítségével.

Az bonni október 9-i premierhez kapcsolódóan a Magyar Telekom is megszervezi Az algoritmusok finomra hangolva – Beethoven X: A befejezetlen szimfónia digitális útja című eseményt, melyre október 13-án a Hagyományok Házában kerül sor. A programban helyet kapott számos szakmai beszélgetés és előadás, felcsendülnek a zeneszerző klasszikusai, az estet pedig egy rövid vetítés zárja a X. szimfóniából, melyben közreműködik Cameron Carpenter, világhírű orgonista, illetve a bonni filharmonikusok. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!