Mesterség és intelligencia

Mesterség és intelligencia
A Neumann Társaság elnöke, Dr. Beck György így írt a kötetről, amely április 26-án végre a magyar olvasók számára is elérhető lesz: „A Mesterség és intelligencia című kötet magyar kiadása a lehető legjobbkor érkezik meg a magyar olvasókhoz, hiszen a pandémia nyomán a digitális technológiák és az MI szerepe fontosabb, mint valaha. Dr. Tilesch György és Dr. Omar Hatamleh könyvéből mindent megtudhatunk a következő évtizedeink alakulását meghatározó mesterséges intelligenciáról, és annak várható jövőjéről.”

A mesterséges intelligencia a jelen: egy MI uralta korszak küszö¬bén állunk. Már most többet jelent egy éppen aktuális trendnél, a közeli jövőben pedig könnyen a politikai, gazdasági és pénz¬ügyi hatalomtechnika elengedhetetlen eszköze lehet. Az MI min¬dennapjaink és privát életünk szerves részévé válik, miközben észrevétlenül újraírja a munka fogalmát, birtokba veszi otthona¬inkat és jelentősen befolyásolja emberi kapcsolatainkat, valamint az ismeretszerzés eszközeit egyaránt. Mindezek tudatában nem vesztegethetjük tovább az időt, új alapokra kell helyeznünk gon-dolkodásunk, civilizációnk és kultúránk tartópilléreit – felkészítve ezzel magunkat egy idáig példátlan horderejű paradigmaváltásra.

Határozott és felelős fellépés szükséges az MI-ben rejlő potenciál és fenyegetés kezeléséhez. A mesterséges intelligencia körüli felhaj¬tás és dezinformáció alaposan megnehezítik a tájékozódást, ami pedig tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket és polarizálja a közvéleményt. Az MI fejlődésének iránya és a jövő azonban még mindig tőlünk, emberektől függ: a tudomány és a techvilág sze¬replői, valamint a politikai döntéshozók mellett az egyén felelős elhatározásain múlik minden. Tilesch György és Omar Hatamleh könyvükben az MI innovatív értelmezését, valamint a jelen és a közeljövő legégetőbb problémáinak tematizálását tűzik ki célul, amely problémákra megoldási javaslatokkal is szolgálnak.

A könyvbe az alábbi elérhetőségen lehet beleolvasni: http://nyugatiter.blog/2021/01/mi-az-mi/

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!