Merre tovább a Facebook csalódás után

Facebook, Groupon, Zynga, LinkedIn. Mi bennük a közös? Startup cégeknek indultak, és a szektor ikonjaivá nőtték ki magukat. Ma viszont ők jelentik a befektetők legnagyobb csalódását.

Szerinted bezár Facebook? Iratkozzak le róla? Már fele annyit sem ér, mint fél éve, mi lesz így? Kérdezik egyre többen a világ legnagyobb közösségi oldalán. A site üzemeltetőjének vezetése azonban mintha ügyet sem vetne a kritikus hangokra, illetve a drámaian zuhanó részvényárfolyamra. Miért is tenné? Elvégre egy oldal felhasználójának édes mindegy, mire értékelik a befektetők az üzemeltető cég árfolyamát. Ez a kérdés nem kellene, hogy fontos legyen. A több mint 900 millió felhasználó egyik napról a másikra hátat fordít majd, ha töredékére esik az ár? Aligha. Csakhogy a Facebook nem egyszerűen egy netes oldal a sokmillió közül, hanem korunk egyik, ha nem a legnagyobb ikonja. Egy ikon példát mutat, egy ikontól mindig sokat várnak, talán túl sokat is.

Ráadásul a közösségi oldal esete nem egyedi: hasonló zsákutcába futott az utóbbi hónapokban a kuponos modell üdvöskéje, a 35 millió vásárlóval bíró, 11,5 ezer főt foglalkoztató Groupon. De meredeken lefelé tart az üzleti kapcsolatépítésre használt LinkedIn, és az online játékfejlesztő Zynga árfolyama is. Pedig mindhárom cég a maga piacán a legnagyobb, sőt kibocsátásuk eleinte sikeresebbnek tűnt, mint a legkésőbb érkezett Facebooké.

A Facebook sztoriban különösen nagyot koppantak azok a milliók, akik el sem olvasták a kibocsátási tájékoztatót, vagy az alapító által a részvényeseknek írt, nyilvános levelet. Ebben a legenda, Mark Zuckerberg feketén-fehéren leírta tavasszal: esze ágában sincsen kiengedni a kezéből a gyeplő, a szavazó részvények 57 százalékát stabilan meg akarja tartani. Számára nem fontosak a rövid távú (értsd néhány éves) eredményességi mutatók. Kijelentette: nem engedi, hogy a negyedévről-negyedévre, a befektetők nyomásának engedve alakítsa a stratégiát. Álláspontja szerint a termék, annak funkciói, illetve az innováció (függetlenül annak pénztermelő képességétől) mindig is fontosabb lesz, mint a profittermelés. Ez kimondottan rossz hír a 38 dolláros kibocsátási áron részvényt vásárló, most pedig alig 20-22 dollárt érő papírjaikon csücsülő befektetőknek. Ugyanakkor jó hír lehet az egyszeri felhasználóknak.

Zuck okfejtése persze még nem magyarázza meg azt a döbbenetes tényt, hogy miért és hogyan sikerült ennyire túlárazni az Facebook papírt tavasszal. A 2013-ra várható részvényenkénti nyereség 60-szorosán (60-as P/E, Price/Earnings mellett) dobták piacra májusban a részvényt, miközben a sztárolt Apple és Google is csupán a jövőre várható nyereségének 15-szöröse körül forog épp a tőzsdén. (A P/E mutató a legismertebb, legelterjedtebb tőzsdei mutatószám, amelyet egy vállalat valós értékének meghatározására használnak. E mutatók tartósan csak a dotcom lufi idején jártak 50-70, illetve 100-as magasságokban.)

Azt kell mondani, jogos lehet a reklámokkal szembeni óvatosság, hiszen a közösségi marketing nagyon kiforratlan piac. Még akkor is, ha több felmérés igazolja: nagyságrendekkel szívesebben vásárol, vagy néz meg valamit az ember, ha az ismerőse ajánlja. A valóság azonban nem a felmérések jóslatait követi. A Facebookon hirdetni egyelőre nem sikk, a vállalatok inkább az ingyenes profiljukat használják marketingre, követőket gyűjtenek, és lehetőleg nem fizetnek egy fillért sem a Facebooknak. Ugyanezen cégek vezetői közben reklamálnak: hogyhogy a felére esett a Zuck birodalom értéke. Igen, közel a felére esett a cég értéke, már csupán 47 milliárd dollárt, azaz bő 10 ezer milliárd forintot ér…Ilyen alapon a Facebook – az eddigi mélypontot jelentő 18 dollár alatti árral számolva – a jövőre várható nyereségének 28-szorosán forgott, azaz relatíve nagyon drága. Még akkor is, ha a világ legnagyobb, legismertebb és legfontosabb közösségi oldaláról van szó. Ekkora felárat még egy ikonért sem fizetnek. (Szeptember közepén 22 dollár volt az ár, azaz bőven 30 feletti az aktuális P/E mutató.) A fő gond azonban továbbra is az, amit már a kibocsátás előtt sok okos elemző mondogatott: Zuckerbergék a mai napig nem találták meg az aranytojást tojó tyúkot. Nem tudják (vagy, mint láttuk nem fontos számukra), hogy a 900 millió felhasználó elképesztően sok, az oldalon eltöltött idejét hogyan váltsák profitra. Pedig a hirdetők számára aranybánya lehetne az oldal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!