Mennyire figyel a ″Nagytestvér″?

Mennyire figyel a ″Nagytestvér″?
Miután az online média nagy részéről kiderült az eddig csak összeesküvés elméletekben leírt valóság, ideje elgondolkozni, hogy mennyit látnak belőlünk. Erről készült egy kitűnő összeállítás.

icsit ijesztően hangzik, hogy az interneten található információk többsége sosem tűnik el. Számos biztonsági mentés, cookie, arcfelismerő alkalmazás, helymeghatározó eszköz figyeli minden lépésünket akkor is, amikor nem is gondolnánk.

A mobil alkalmazások, okoselefonok ezt a világot csak bonyolultabbá tették azzal, hogy úgy adjuk meg rendszeres tevékenységeink térképét, hogy nem is gondolunk arra, hogy kik is látják majd adatainkat. A futócipőnk megmutatja a világnak merre futunk, a Foursquare a valós időben jelzi,hogy éppen hol szórakozunk, szóval mindent megmutatunk magunkról.

Tesszük ezt, úgy hogy mindezt vadidegenek számára is elérhető a Facebookon, Twitteren és minden olyan helyen, ahol eddig csak sejtettük, hogy amúgy is kíváncsi szemek figyelik tevékenységünket. A Prism botrány kitörése óta, egyre másra derülnek ki, hogy a titkosszolgálatok melyen eszközökkel figyelik az online közösség minden mozgását, de meglepő módon ez senkit sem ijesztett meg annyira, hogy abbahagyja az "önkéntes adatszolgáltatást".


A leaderswest.com egy infógrafikában összegezte a módszereket amivel megfigyelik mindennapjainkat és érdekes tanulságokkal szolgál az is, hogy mely cégek, milyen technológiával gyüjtögetenek adatokat rólunk. Elgondolkodtató mennyire nem érdekel bennünket az, hogy lassan mindent tud rólunk a "Nagytestvér".

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!