Melody of Budapest: Így szól a főváros dallama

Melody of Budapest: Így szól a főváros dallama
Budapest lüktetése ihlette, három és fél millió SIM kártya anonim és aggregált adatai Janosov Milán elemzései alapján hanggá konvertálva adták a vizuális és zenei alapot, végül az AI és Balogh Máté Erkel-, valamint Junior Prima-díjas zeneszerző komponálásában született meg Budapest dallama. Az alkotás a Sonus Cordis vonósnégyes előadásában, Hayk Zakoyan vizuális művész animációi kíséretében tegnap debütált a Magyar Zene Házában. A Melody of Budapest bemutatója jól demonstrálja, hogy a mesterséges intelligencia és a zene ereje egyszerre teremthet értéket és képezhet hidat a hagyomány és az innováció, a múlt és a jövő, de akár két olyan kultúraközpontú város között, mint Budapest és Bonn. A Telekom a projekttel azt üzeni a széles közönségnek, hogy a digitális technológiák nagyobb kapcsolatteremtő erőt képviselnek, mint gondolnánk.

„A zene a lelkek közötti közvetítő. Az, amit nem lehet szavakkal kifejezni, az zene által szólal meg, és ahol a szavak hiányoznak, ott a zene kezdi el a beszélgetést”.
Ludwig van Beethoven

A Melody of Budapest egy különleges AI-kísérlet, egyben tisztelgés a főváros „alapításának” 150. évfordulója előtt, azzal, hogy annak jelenlegi dinamikáját és energiáját egy innovatív audiovizuális történet keretében mutatja be. A Magyar Telekom egyedülálló projektje, egyúttal a modern technológia és a hagyományos zeneszerzés találkozását ünnepli, rezonálva a vállalat nemzetközi szinten is használt új szlogenjére. A „Connecting Your World” üzenetében és a budapesti projekt fő mondanivalójában sok a közös pont.

A Melody of Budapest adatvezérelt megközelítésen alapul: Budapest 365 napos mobiltelefon-aktivitását Janosov Milán adattudós alakította át zenei hangok sorozatává és dinamikus térképészeti adatvizualizációvá. Ezt követően a mesterséges intelligencia és Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-Díjas zeneszerző közös munkájában született meg a végső kompozíció. A Budapestre jellemző dallamokat a város lüktetése ihlette, amit a Telekom anonim és aggregált mobilforgalmi adatai számszerűsítettek.

Három és fél millió SIM kártya adatait a vonatkozó adatvédelmi szabályok betartásával összesítették, amelyek a város életében résztvevők, tehát a helybéliek, az ingázók és a turisták tevékenységeit tükrözték. Ezeket az adatokat kerületenként ábrázolták egy háromdimenziós audiovizuális munkában, hogy bemutassák a város lüktetésének egy év során bekövetkező változásait. Az így született adatsort AI segítségével alakították dallammá és tették láthatóvá Zakoyan vizuális művész animációi által. A mozgókép jól adja vissza a belváros nyüzsgő, vagy az éppen elcsendesedő külső kerületek hangulatát, de felfedezhetjük benne a körúti villamos útvonalát is. Az AI-által alkotott zene itt hallgatható és látható egyszerre. Mindezt életre Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-Díjas zeneszerző keltette. Évszázados hagyományok alapján, ahogyan egy komponista variációkat ír valaki másnak a szerzeményére, éppúgy dolgozta fel Balogh Máté az adatokon alapuló, mesterséges intelligencia által dallammá formált hangsort és írta meg vonósnégyesre Budapest dallamát, melyet a Sonus Cordis vonósnégyes előadásában lehet hallgatni.

A Telekom, mint a digitális világ egyik vezető szakértője, elkötelezett amellett, hogy a modern eszközök segítségével értékeket közvetítsen, akár a művészet és zene területén is. A telekommunikációs vállalat által szervezett Melody of Connections esemény ezt a küldetést tükrözte. Nemcsak Budapest történelmi évfordulóját ünnepelte a főváros dallamával, hanem a zenei hagyományok és a fiatal tehetségek támogatását is előtérbe helyezte.

Ez az értékrend nem véletlen és nem előzmény nélküli: az elkötelezettség tükröződik az anyavállalat, a Deutsche Telekom Nemzetközi Beethoven Zongoraversenyén is, amely már 10 éve támogatja a fiatal tehetségeket. A verseny célja, hogy kiemelkedő zongoristákat mutasson be, miközben hű marad Beethoven zenei örökségéhez. A versenyzőknek lehetőségük nyílik Bonnban, a művész szülővárosában megmérettetni magukat, ilyenkor a zenélés mellett a hagyományok és kapcsolatok ápolása is hangsúlyos. A tegnapi Melody of Connections eseményre a Telekom az elmúlt két év zongoraversenyeinek a győzteseit is meghívta, Caleb Borick és Hans Suh zongoraművészt, így Budapest egy napra a nemzetközi zenei tehetségek otthonává vált.

„Egy ilyen esemény megmutatja, hogyan teremthet szilárd kapcsolatot a hagyomány és az innováció, a múlt és a jövő, valamint egy német és egy magyar kultúraközpontú város között, megmutatva a zene erejét és összekötő szerepét. Ezért tartottuk fontosnak, hogy vendégül lássuk a Beethoven verseny győzteseit Budapesten, ünnepelve tehetségüket és bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra a magyar közönség előtt” – mondta Darja Dodonova, a Magyar Telekom pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A Telekom neve egyet jelent az innovációval és a digitalizációval, de emellett, törődő márkaként legfontosabb célja, hogy elősegítse és mélyítse az emberek közötti valódi kapcsolódásokat. Ez a vállalás messze túlmutat a technológia általi kapcsolódáson, hidat képezve generációk, a múlt és a jövő, hagyomány és innováció között.

„Connecting your world: új szlogenünk nagyon jól foglalja össze szemléletmódunkat. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a digitális technológiák segítségével új kapcsolatokat teremtsünk és erősítsünk, elképesztő, hogy ezt ma már a művészetek által is ilyen magas színvonalon tudjuk megvalósítani. A Melody of Budapest projekt és a nemzetközi hangversenyeink csak néhány példa arra, hogyan tud a Telekom a digitális vívmányok és a zene ötvözésével értékeket teremteni és közvetíteni” – mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!