Megjelent az idén 40 éves Dresch Quartet Londonban rögzített koncertalbuma

Megjelent az idén 40 éves Dresch Quartet Londonban rögzített koncertalbuma
Az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel 2022-ben a Dresch Quartet. A koncert felvételéből nyolc kompozíció a vinylen és digitálisan is elérhető Live in London című albumon jelent meg. „A zene az energiáról szól. Amikor felléptünk a színpadra már érezni lehetett a londoni közönség szeretetét, várakozását. Jó anyag született, amit ezzel a megjelenéssel sikerül megőrizni és elérhetővé tenni” – emeli ki Dresch Mihály.

A Kossuth-díjas Dresch Mihály művészi pályája során egy sajátos stílus teremtett, amelynek alakulása saját útjának lenyomata is. „Az ember törékeny, ha pedig törékeny vagy, akkor néha könnyű is tudsz lenni. Ilyenkor szabad vagy és tudsz repülni, emelkedni is. Ilyen emelkedettpillanatokban érdemes zenét szerezni” -meséli. Legrégebbi formációja az idén 40 éves Dresch Quartet, melynek jelenlegi tagjai Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (nagybőgő) és Csízi László (dob).

Live in London című albumuk a londoni Sohóban lévő neves jazzklubban, a Pizza Expressben tartott koncert lenyomata. Az, hogy ez a lemez megjelenhetett, a zenekar bőgősének, Gyányi Marcellnek köszönhető. Amikor felmerült a koncert felvételének lehetősége, már tudta, meg szeretné jelentetni. „Egyértelmű volt számomra, hogy a digitális mellett vinylen fog megjelenni. A formátum - ahogy Misi zenéje is - egyfajta időtlenséget tükröz nekem” – meséli Marcell, aki a Morotva Records vezetője is.

Az albumon nyolc kompozíció hallható közülük négy (Kinek mondjam, Nomád, Árnyékban, Váltakozások) stúdióverziója a Dresch Quartet legutóbbi albumáról, a Férfiének és a Sirató pedig a 2016-os Tördelősről való. A záró kompozíció, a Jó hír érdekessége, hogy az most hallható először lemezen a Quartet előadásában, ugyanis korábban másik formációjával, a Dresch Vonós Quartettel rögzítette.

Spotify – Dresch Quartet: Live in London: https://open.spotify.com/album/37dfwXls9MZvRu8q94owTo?si=3BYVT3hUTu-SuX9AfpOziA

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!