Meghalt a világ leghíresebb csókjának egyik főszereplője

Meghalt a világ leghíresebb csókjának egyik főszereplője
A 20. század egyik leghíresebb csókját Robert Doisneau francia fotós örökítette meg 1950-ben, a női főszereplő, Francoise Bornet most hunyt el, 93 éves korában.

Robert Doisneau az egyik legnevesebb utcai fotós volt, egyszer úgy nyilatkozott, képein egy kedves, szeretettel és gyengédséggel teli világot akart ábrázolni, ahol szívesen élne ő maga is. Fotói közül az egyik ikonikus darab a Csók a városháza előtt, aminek történetét most a The Guardian elevenítette fel.

Francoise Bornet 1950 tavaszán Párizs központjában akkori szerelmével sétált, mikor rájuk bukkant az utcai fotózás jeles képviselője, az 1994-ben elhunyt Robert Doisneau, és igazi francia szimbólummá emelte párosukat. Bornet a kép készítésének idején még leánykori nevét, a Delbart-t viselte és 20 éves színinövendék volt. Barátja, aki a képen szenvedélyesen megcsókolja, szintén színészhallgató volt, Jacques Carteaud.

Doisneau egy kávézóban szúrta ki őket, és az amerikai Life magazin megbízásából készített egy fotósorozatot, a párizsi szerelmet illusztrálandó. Bornet később úgy mesélte a történetet a francia televízióban:

Bemutatkozott, és azt mondta: „Elbűvölőnek talállak benneteket, és azon tűnődtem, vajon belemennétek-e, hogy megismételjétek csókotokat a kamera előtt.”

Több fényképet is készített róluk Párizs különböző pontjain, mivel, ahogy Bornet elmesélte, akkori szerelmével állandóan és mindenhol csókolóztak, nem tudták abbahagyni.

A fotó a Life magazinban jelent meg, és gyorsan feledésbe is merült, mígnem a nyolcvanas években újból felkapták, mikor a romantikus Párizst illusztrálták vele. Megjelent képeslapokon, plakátokon, bögréken, naptárakon. Harminc évvel a fénykép elkészítése után egyfajta fekete-fehér párizsi nosztalgiát jelentett, valamint a fiatal szerelem és a spontán szenvedély szimbólumává vált.

A teljes cikk az Index oldalán olvasható el, IDE kattintva.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: csók, fotó, kultúra