Magyarázkodik a WhatsApp

Magyarázkodik a WhatsApp
Felkavarta a kedélyeket a hír, miszerint februártól a WhatsApp-felhasználók adatai átkerülnek a tulajdonos Facebookhoz (is). A felháborodás érthető, talán ezért is kezdett magyarázkodásba a WhatsApp. Nem mellékesen három hónappal elhalasztja a változások életbe léptetését.

Bár korábban a Facebook ígéretet tett arra, hogy meghagyja a felvásárolt WhatsApp önállóságát, mégis másként döntött. A napokban derült ki, hogy február 8-tól a csevegőszolgáltatás használói kénytelenek tudomásul venni, hogy az adataik átkerülnek a Facebookhoz - írja a hvg.hu. Nem meglepő, hogy óriási felháborodás kísérte a döntés hírét, olyannyira, hogy sokan azonnal másik üzenetküldőre váltottak. A Telegram például nagyjából 25 millió új felhasználót regisztrált mindössze három nap alatt, és a Signal is megerősítette, hogy az elmúlt napokban jelentősen megugrott az új fiókaktiválások száma. A váltást a Microsoft is szorgalmazza, persze a maga módján és saját javára.

Mindez feltűnhetett a WhatsAppnál is, ezért megpróbálják pontosan elmagyarázni, hogy kiket és hogyan érint a döntés. És egyúttal bejelentette a cég: az új szabályozás február 8. helyett május 15-én lép majd életbe.

A legfontosabb talán az, hogy a csevegőszolgáltatás szerint a végfelhasználókat nem érinti az új adatvédelmi irányelv, mivel a változások csak a vállalkozásokkal történő üzenetváltásokkal vannak kapcsolatban. Azaz csak akkor gyűjtenek adatokat, ha a felhasználó egy vállalkozáshoz fordul.

A WhatsApp ezután hosszasabban taglalja a személyes üzenetek biztonságát. E szerint nem látják a személyes üzeneteket és nem hallják a hívásokat. Nem naplózzák a hívásokat és az üzeneteket. Sem a WhatsApp, sem a Facebook nem láthatja a felhasználó megosztott tartózkodási helyét, s nem osztja meg az üzenetküldő a kontaktokat a legnagyobb közösségi oldallal. A részletesebb – magyar nyelvű – szabályzatot itt olvashatják.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!