Like-ot árul az Instagram vírus

Like-ot árul az Instagram vírus
A Zeus egyszer már végigsöpört a világon. Most egy változata hamis követőket és like-okat árul az Instagramon. 1000 szavazatot már 15 dollárért ígér.

A közösségi médiában cégek és egyéni oldalak tömegeire kerülnek értelmetlen like-ok, az Instagrammon hamis követők ezreit generálják a felhasználók csupán csak a népszerűség hajszolása miatt.

15 és 30 dollár között vásárolható 1000 követő, miközben ugyanennyi lopott hitelkártya adat csak 6 dollár. Ebből is látható, hogy értékesebb ma egy nagy rajongói táborral rendelkező, vagy legalábbis annak látszó oldal. A cégek pedig mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a közösségi médiában jól pozícionálják magukat.

Ezt a trendet használja ki a Zeus, amely aktuális variácuójában már nem adatokat lop, hanem hamis szavazatokat, követőket generál azok számára, akik nem rettennek vissza az ilyen csalásoktól. A nem organikusan megszerzett rajongók és hamis követők azonban semmilyen interaktivitást sem adnak, így a cég pont azt az előnyt veszti el, amelyet a valódi rajongók, valódi felhasználók adhatnak a vállalat számára.


Évek óta tart a vita, hogy a Facebook által kiváltott számháború értelmetlenségéről. Azóta többen bebizonyították, hogy nincs értelme a közösségi játékok, nyereménjátékok által összeharácsolt szavazatoknak. A likecserélés annyira virágzik, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszi a normális felhasználók számára az érvénysülést, hiszen barátaink szavazási kedve nagyon nehezen nyerhető el. Ezzel szemben a megrögzött játékosok szívesen cserélnek egymással 10-50 vagy akár 100 szavazatot is.

Ez persze azt is megkérdőjelezi, hogy vajon valójában mennyi valódi felhasználója van a Facebooknak, s hogy a mit is lehetne tenni a hamisak ellen. Főleg azért mert még a Facebook is abban érdekelt, hogy azt mutassa, hogy a felhasználói száma növekszik, annek ellenére, hogy egyes kutatások szerint a tinik szép lassan elszivárognak Zuckerberg oldaláról.

Elkerülhetetlen, hogy megjelennek az ilyen vadhajtások, mint az Zeus, hiszen amíg az emberek mindenáron nyerni akarnak mindig lesznek olyanok, akik tisztességtelen eszközökkel jutnak majd előnyökhöz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!