Lesz magyar triatlonos a párizsi paralimpián

Lesz magyar triatlonos a párizsi paralimpián
Hivatalossá vált, hogy lesz magyar triatlonos a párizsi paralimpián! Mocsári Bence kategóriájában a 6. helyen zárta a kvalifikációs időszakot, így ott van a kilenc biztos induló között, azaz nem kell izgulnia, és egy esetleges szabadkártyában reménykednie. A 24 éves versenyző magaslati edzőtáborokkal készül, és nem titkolja, hogy minden idők legjobb magyar triatlonos paralimpiai helyezését szeretné elérni Párizsban.

- Gyerekkori álmom vált valóra, fantasztikus, hogy sikerült – így kommentálta Mocsári Bence, hogy megvan a paralimpiai kvóta. A 24 éves sportoló könyök ízületi rendellenességgel született, 2012-ben kezdett versenyszerűen úszni, majd 2017-ben váltott paratriatlonra. Párizsban a PTS5-ös kategóriában indul, amely a legenyhébb sérültségi szintnek számít.

- Ez nagyon kemény mezőny! A világ legjobbjai majdnem ugyanazt a tempót tudják, mint az ép triatlonosok, és edzésmunkában is szinte ugyanannyit bele kell rakni. Úgy számolunk az edzőmmel, hogy Párizsban 8-9 versenyző is egy percen belül ér majd a célba a 750 méteres úszásból, 20 kilométeres kerékpározásból és 5 kilométeres futásból álló sprint táv végén. Vagyis másodpercek dönthetnek a pontszerző, valamint a dobogós helyekről – monda Mocsári Bence, akinek edzőként Tóth Szilárd irányítja a felkészülését.

Amennyire látványos Párizsban a belvárosi pálya, annyira nehéz is. A Szajna vize, a sok macskakő, a rengeteg kanyar mind-mind extra kihívást jelent majd.

Az elmúlt hetekben Livignoban, 1800 méteres magasságban, napi 3-4 edzéssel készült Mocsári Bence. Ez volt pályafutása első magaslati edzőtábora, edzője szerint jól bírta a terhelést, egészséges, semmi nem zavarja a felkészülést. Ezen a hétvégén már itthon láthatjuk versenyezni Mocsári Bencét, méghozzá Tatán a paratriatlon világkupán. Utána azonban lesz még két kemény magaslati edzőtábora, megszakítva újabb hazai versenyekkel. A férfiak paratriatlon futamát szeptember elsején rendezik Párizsban.

Eddig két magyar triatlonos indult paralimpián. 2016-ban Boronkay Péter, majd 2021-ben Lévay Petra, mindketten a 9. helyen végeztek. Mocsári Bence szeretne minden idők legjobb magyar eredményével hazajönni Párizsból.

- Jó lenne pontszerző helyen végezni, de ha nagyon őszinte akarok lenni, érmes álmaim is vannak – nyilatkozta Mocsári Bence szűk két hónappal a paralimpiai bemutatkozása előtt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: olimpia, paralimpia