Különös turisztikai ötlettel állt elő Dublin, bejött nekik

Különös turisztikai ötlettel állt elő Dublin, bejött nekik
Az ír fővárosban barangolva mobiltelefonjainkon elevenedik meg a történelem.

Kiterjesztett valósággal, az okostelefonokra alapozva mutatja be nevezetességeit az idelátogatóknak Dublin, amely sorra zsebeli be a turisztikai díjakat. Az ír főváros idén az Intelligens Turizmus európai fővárosa lett, ezen kívül a világszínvonalú digitális tartalmaikért elnyerték az Okosturizmus fődíját.

Minek köszönhető, hogy Dublin ilyen gyorsan élre tört az idegenforgalomban? Cikkünkben az okokat gyűjtöttük össze.

Élményszerűbb, zöldebb és innovatívabb környezet szükséges ahhoz, hogy Dublin hatékonyan tudja bemutatni értékeit a látogatók számára – ez a döntés született 8 évvel ezelőtt az ír fővárosban. Az önkormányzat elhatározta: együttműködéseken keresztül tanul Európa legsikeresebb turisztikai célpontjaitól, megvizsgálja, alkalmazza, sőt továbbfejleszti a máshol már bevált gyakorlatokat. E célokat Dublin beágyazta a 2028-ig tartó turisztikai stratégiájába is.

Megelevenedő középkor a történelmi negyedben

A Dublin Discovery Trails egy olyan egyedi történetmesélés platform, amelyet a dublini önkormányzat fejlesztett ki a városba látogató érdeklődőknek, turistáknak.

Az applikáció letöltése után a történelmi negyedben barangolva saját mobiltelefonunkon láthatjuk, hogyan éltek itt a középkorban. A fejlesztés nyomán valós emberi történeteket ismerhetünk meg, miközben betekintést kapunk az ír történelembe.

A díjnyertes, világszínvonalú fejlesztés a magával ragadó történetmesélésre és az interaktív tartalomra koncentrál a kiterjesztett valóság (AR) segítségével. A könnyen hozzáférhető digitális megoldás egyszerűen és látványosan mutatja be a turista célpontokat. Vagyis: eddig nem tapasztalt, élethű módon lehet felfedezni úticélokat az ír fővárosban.

A háromdimenziós portál visszarepít minket az időben, így tökéletesen el tudunk merülni egy-egy történelmi jelenetben vagy éppen sokkoló háborúban. A látogatóknak kifejlesztett applikációban úgy ráközelíthetünk egy-egy látványosságra, ahogy eddig még soha. Ennek köszönhetően az épületek homlokzatán keresztülvágva betekinthetünk, mi rejtőzik a történelmi falak mögött.

Eurómilliárdok a háttérben

Dublinban a világjárvány előtt a turizmus 68 ezer munkahelyet tartott fent, miközben a város évi 8,6 millió látogatót fogadott. Ez évente csaknem 2,6 milliárd eurós turisztikai költést eredményezett.

A fejlődés fenntartása érdekében az ír főváros olyan intelligens turisztikai programot indított, amely egyesíti a technológiát és az innovációt, megújítva ezzel a hagyományos turisztikai élményt. A turisztikai szolgáltatások magas szintre emelésével Dublin ma a legmodernebb igényeket is ki tudja szolgálni.

Első európai városként 2015-ben külön kulturális vállalatot hozott létre a kulturális fejlődés előmozdítása érdekében. A Dublin City Council Culture Company az egész városra kiterjedő kulturális projekteket és helyszíneket kezel, magánszemélyekkel, közösségekkel és szervezetekkel együttműködve.

Ennek keretében nyílt meg például az ír építészetet és társadalomtörténetet bemutató múzeum. A vezetett túrák itt kiegészülnek az akadémiai kutatásokkal és digitális archívummal.

Virágzó bicikli-megosztás

A sokszor barátságtalan időjárás ellenére Dublin zöld és fenntartható. A város virágzó kerékpár-megosztási rendszerrel büszkélkedhet, ez évente csaknem 25 millió használatot jelent.

Olvasd el a teljes cikket a Növekedés.hu oldalán, IDE kattintva!

Lead fotó: Dublin hangulatos belvárosa előtérben a települést átszelő Liffey folyó fölé épített Grattan híddal. A ma látható híd 1872-ben épült, de a helyén 1676-ban is híd állt. Forrás: Shutterstock

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!