Körbeutaznád a világot? Digitális nomádként gond nélkül megteheted!

Körbeutaznád a világot? Digitális nomádként gond nélkül megteheted!
Homokos tengerpart, pálmafák, az óceán morajlása - jó lenne egy ilyen helyről dolgozni? Digitális nomádként akár erre is van lehetőséged: gyakorlatilag munka közben beutazhatod a világot! De mielőtt felkapod a hátizsákot és nekivágsz a nagy kalandnak, érdemes tudnod néhány fontos dolgot.

Kit nevezünk digitális nomádnak?

Digitális nomádnak tekintjük azokat, akiknek a munkája egyáltalán nem helyhez kötött, tehát teljes mértékben online dolgoznak. A munkához nincs szükség másra, mint egy laptopra és internetelérésre. Így olyan életformát alakíthatnak ki, amely során a világ bármely pontjáról dolgozhatnak: akár havonta újabb országból jelentkezhetnek be. A digitális nomádok általában szabadúszó vállalkozók, azonban a covid óta egyre több cégnél lehetséges távmunkában dolgozni.

Kiből lehet digitális nomád?

Ha digitális nomádként szeretnéd folytatni az életedet, akkor olyan szakmát kell találnod, amit bárhonnan végezhetsz. Ilyen például a szövegírás, a marketing, a virtuális asszisztencia, a grafika, a programozás, a nyelvtanítás vagy a fordítás. Nincs baj akkor sem, ha jelenleg nem ezeken a területeken dolgozol, hiszen kellő kitartással pár hónap alatt különböző tanfolyamok segítségével átképezheted magad!

Mire figyelj, ha elindulsz a nagy világba?

Habár a digitális nomád életmód nagyon jól hangzik, azért alapos utánajárás nélkül még ne foglald le a repülőjegyedet!

● Legalább 6 hónapnyi megtakarítással és stabil jövedelemmel indulj csak el!

● Köss nemzetközi utasbiztosítást, hogy ha baleset, kár, betegség ér, akkor felkészülten nézz szembe vele!

● Bizonyos országokban 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén szükséged lesz munkavállalói vízumra. Jó tudni, hogy létezik már kifejezetten digitális nomádoknak szóló vízum is!

● A külföldi munkavégzés, adózás kérdése miatt keress fel egy könyvelőt, aki jártas ezen a területen.

● Nyiss egy olyan bankszámlát, ami az itthoni és a nemzetközi pénzügyeket is megfelelően tudja kezelni.
(X)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!