Kié lesz a PodcasFestival Aranymikrofon díja! Kihirdetjük a PodcastFestival pályázat rövid listáját!

Kié lesz a PodcasFestival Aranymikrofon díja! Kihirdetjük a PodcastFestival pályázat rövid listáját!
A PodcastFestival 2023, 14 tagú zsűrije 15 munkát juttatott shortlistre, 3 kategóriában valamint három alkotást javasolt különdíjra. A díjátadó május 31-én lesz Budapesten, a Danubius Hotel Heliában a PodcastFestivál 2023 programsorozatába illesztve. Gratulálunk a továbbjutóknak!

A PodcastFestival 202314 tagú zsűrije 15 munkát juttatott shortlistre 3 kategóriában és további 3 alkotást javasolt különdíjra.
A díjátadó május 31-én lesz Budapesten, a Danubius Hotel Héliában a PodcastFestivál 2023 programsorozatába illesztve.

A PodcastFestival 2023-nak az is a célja, hogy megismertesse és elismerje a legjobb podcastok alkotóit. Célunk továbbá, hogy bemutassuk, hogy a hazai podcasterek méltó tagjai a hazai médiatársdalomnak.
Sok olyan alkotással találkoztunk, amelyek már abszolút a professzionalizmus/ a profi kategóriába kategóriájába tartoznak.

A zsűrinek nehéz feladata volt. :-)

Komoly, összesen kilenc szempont pontozása alapján kellett elbírálniuk az egyes alkotásokat, hogy aztán a végén találkozzanak, és azon kívül, hogy megtudják kik is a zsűritársaik, döntsenek a shortlistekre kerülő alkotásokról. A szempontrendszerünket a PodcastFestiválon bemutatjuk. (A teljes program pdf.-ben itt)

A versenybe nevező alkotók már türelmetlenül várták mi lesz a kategóriazsűrizés eredménye. A késlekedés oka az volt, hogy a beérkező 96 versenymű elbírálása megfelelő szakmai igényességgel jócskán adott elfoglaltságot a zsűri tagjainak.

De mára megszületett a döntés, amely alapján a következő alkotások kerültek a shortlistre:

1.Kategória: Oktató, edukációs, edutainment

Bujk-Földesi Tünde: Hihetetlen Történelem Podcast - RECSK I-II.: Pokol a Mátrában, Szabadulás a pokolból

Simonyi Balázs, Magyar Hospice Alapítvány: Nincs rá szó - Kováts Adél: „Azért jöttünk ide anyuval, hogy ne szenvedjen” - Nincs rá szó #6

Szentkuti Judit, WMN Event and Production Kft.: WMN Beszélnünk kell! Emberekről. Kapcsolatokról. Magunkról - Arról, hányan is vagyunk az ágyban, amikor ketten vagyunk az ágyban (4.évad 9.epizód – évadzáró 2022.12.01.)

Tóth-Czere Péter, Showcast Media: Piqniq Podcast - A kiszállítós cégek hatása a gasztro iparágra

Wappler Klaudia, Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt.: TALPIG MAGYAR - A fegyelmezett sármőr/Jókai nyelvén/Aki eljátszotta az ifjú és az öreg Baradlayt (ep.36)

A zsűri különdíjra javasolta:

Gribek Dániel: HEKTÁR mezőgazdasági podcast - No-till a magyar ugaron - Növénytermesztés talajművelés nélkül

A zsűri összegző véleménye: A zsűri szerint is sokszínű a podcast piac hazánkban és ebből egy gazdag kínálatot tárt eléjük a mezőny. A versenyművek alkotói magas minőségben, stúdiómunkában készítették el a műsorokat. Jó beszélgetőpartnereket választottak. Az alkotók bátrak voltak, hiszen még az „amatőr” (nem profi műsorkészítői területről érkezők) podcasterekben pl.:(orvosok, szülők) sem volt érzékelhető a félsz, jól fel tudtak oldódni az adások során. A műfaj számukra előnyös, hiszen nem látszódnak, nem kell elsajátítaniuk a videóstúdió-szereplés csínját-bínját.
De, ugyanakkor felmerült a kérdés a zsűriben, hogy el tudják-e fogadni az alkotók, hogy talán egy ekkora piacon, mint a miénk, nehezen lesz igazi üzlet önmagában a podcast készítés. Közvetlen, meglévő üzletek megtámogatásaként tudnak majd igazán hosszútávon fennmaradni.

2.Kategória: Szórakoztató, életstílus, kulturális

• Jenei Miklós, Van Másik Zrt. (telex.hu): Telex Nyomozó - Szerepjátékos gyilkosság podcast /3. epizód - “A naivitásáért nagyon megfizetett” – Krisztián, a szerepjátékos gyilkosság áldozata

Linczényi Márk: Probléma Hajóssal és Márkóval podcast - Kormos Anett: Nagyon szeretem az embereket; ha békén hagynak

Simonyi Balázs: ALAKOK - Író, Bába, Sírásó (Alakok #6)

Wappler Klaudia, Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt.: A dal a miénk - Cseh Tamás – Csönded vagyok | ep.01.

Wágner Tamás, ICON Productions Kft.: Palikék Világa by Manna / Hová tűnt? - VV SZANDIKA: MEGBÁNTAM AZ EGÉSZ ÉLETEMET

A zsűri különdíjra javasolta:
Nagy Borús Levente:
Odabenn - Az abszorb dilemma

A zsűri véleménye szerint ennek a mezőnynek a minőségi-, és tartalmi kínálata igen széles skálán mozgott, ami a hallgatóknak nagyon jó.
A podcast esetében ugyanis rengeteg olyan témát – közöttük niche témák - fel lehet vetni, ami képben nehezen feldolgozható, vagy egy média nagyvállalat nem lát benne - a kötelező médiafogyasztói mennyiség nagyságának elérése miatt - üzleti potenciált.
A zsűri tagjai továbbá megjegyezték, hogy a podcasterek még gyakran keresik a lehetőségeiket, bár megtaláltak a médiapiacon egy piaci űrt, de megoldásaik még további kidolgozást igényelnek.
Új a formátum, és az alacsony belépési küszöb miatt könnyen elindítható, ezért egy amatőr is akár csúcsra tud jutni a műfajban, de tény, hogy sokan vannak, ezért nehezen tudnak kiemelkedni a podcast zajból. A mezőnyből a gazdag kínálat ellenére hiányolt a zsűri néhány népszerű témát, mint például a komolyzene. Véleményük szerint a podcastben még komoly kiaknázatlan lehetőségek kínálkoznak a niche-témák piacán.

3.Kategória: Üzleti, szakmai:
dr. Bende Máté, Pro Business Kft.: Ügyvédmarketing Podcast - 12. Ügyvédi brand - Márka? Arculat? Logó?

• Szigeti Péter, 24.hu – Central Médiacsoport Zrt.: Reklámszünet podcast sorozat - Az energiaipar egy évtizede még unalmas dinoszaurusz volt, de ma már szexi

Janó Berta, MORTOFF Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.: Ipar 4.0 Backstage podcast - A Richter útja az Exceltől a mesterséges intelligenciáig (2. epizód, 2022.04.26.)

• Tóth-Czere Péter, Showcast Media: KolLab podcast - a jó csapat kémiája / A munkahelyi pletyka pszichológiája

• Tóth Edit, Robert Bosch Kft.: Bosch Magyarország Podcast - Tények és tévhitek elektromobilitásról és közösségi autózásról | Beszélgetés Vető Bálinttal (MOL Limo) és Horváth Csongorral (Bosch)

A zsűri különdíjra javasolta:
Balásy Zsolt, HOLD Alapkezelő Zrt.:
HOLD After Hours podcast sorozat - Az ötéves hozam számít!!!

A zsűri munkája során kiemelt figyelmet szentelt a tartalomnak és azon belül is az üzleti tartalomnak. Azaz a podcastet, mint szellemi terméket értékelték, de egyszersmind a marketing és kommunikációs aspektusát is figyelembe vették. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a műsorkészítőknek az üzleti megtérülési mutatókra, amely nagyon fontos szempont ennél a kategóriánál.

A zsűri tagjai: Bucsky Péter, Farkas Dániel, Ganzler Orsolya, Gránitz Gábor, Guld Ádám, Halaska Gábor, Hegyi Nóra, Horváth Tamás, Juhász Marianna, Kiss Ágota, Kiss Imre, Pintér R. Róbert, Szabó Hedvig, Teremi Balázs.
Ezúton is köszönjük szépen a lelkiismeretes munkájukat.

Mostantól a díjátadóig a versenyzsűri kezdi meg munkáját, amelynek tagjai elismert hazai reklám és médiaszakemberek.

Döntésük alapján május 31-én a PodcastFestiválon vehetik át a legjobb produkciók alkotói a fesztivál-díjakat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Csermely Ákos

Producer, konferenciaszervező, álmodozó.Életpálya évszámokban, utána meg a sztori1981–1996 Magyar Televízió (Külpolitikai Főszerkesztőség, TV2, Kisebbségi és Határontúli Szerkesztőség) 1990–1996 …


Címkék: podcast, Podpad.hu