Kiállítással ünnepel a 20 éves National Geographic Magyarország

Kiállítással ünnepel a 20 éves National Geographic Magyarország
A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. A kerek évforduló alkalmából a World Press Photo kísérő-kiállításán, a Magyar Nemzeti Múzeumban vonultatja föl a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.

Húsz év, kétszáznegyvennél több lapszám a könyvespolcon – képi és tartalmi értelemben is elképesztő minőségben. És ami nagyon fontos: az amerikai eredetit kiegészítendő-dúsítandó sok-sok saját gyártású, itthoni témájú cikk és rovatanyag is készült nagyszerű hazai fotósok közreműködésével. Vakmerő, Anzix, Junior, Párhuzam, Mozaik, Agytorna, Magasabb szempontból, Mikromágia, Természet és védelem... Saját kútfőből tervezett és kivitelezett rovat mindegyik. A lap szerkesztőségének föltett szándéka, hogy a jubileumi tárlaton minél teljesebb képet adjon az elmúlt húsz esztendő hazai terméséből.

Nem volt könnyű a válogatás – végül 25 fotográfustól több mint 100 fotó kerülhetett a falra, köztük a nagyszerű Korniss Péter erdélyi életképe, Máté Bence, Potyó Imre és Haarberg Orsolya természetből vett, remekbe szabott tablói, Esther Horvath jégvilága, Radisics Milán szürke marhái, Dombovári Tibor tengermélyi sorozata, szivárványszínekben tobzódó bogár- és pókcsodák Rahmé Nikolától, Lóránt Attila torokszorítóan izgalmas afrikai anyagai, Dezső Tamás, Végh László, Kurucz Árpád, Sárosi Zoltán, Domanicky Tivadar, Stiller Ákos, Hajdú D. András, Hartyányi Norbert, Bécsi Imre és Hupján Attila sajátos látásmódú, csupa lélek képei.

„Miközben a fotók között tallóztunk, egy idő után szinte már magától értetődőnek éreztük, hogy az elmúlt években számtalan anyagunk kapott kitüntető „Best Edit" díjat az amerikai anyalap szerkesztőségétől" – árulta el ifj. Vitray Tamás, a Natinal Geographic Magyarország főszerkesztője. „Ám hogy ne csupán fotó kövessen fotót, a fölvonultatott különleges tárgyakat, relikviákat is kértünk az alkotóktól. Így kerülhetett a fali tárlókba lyukkamera, Braille-dominó, repülőgép-kapitányi sapka, formaldehides kézpreparátum, meteorit, indiai szobor, kongói és amazóniai ékesség. És ezért állhat az egyik falnál a holdjáró Puli eredeti mivoltában, a másiknál a híres-nevezetes Gömböc, a harmadiknál meg a fémhulladékból nemesült hórihorgas robot-Sziszüphosz."

Ifj. Vitray Tamás a kiállításhoz írt bevezetőjében hangsúlyozza: „Nagy dolog a kép, talán a legnagyobb, ám ezek a fotók még annál is többet tudnak. Először kémlelőnyílás, aztán kisablak, végül szélesre táruló kapu mindegyik. Csak jól kell néznünk, nem rohanvást. Kíváncsian, nyitottan; akkor bebocsátást nyerünk. Bebocsátást, mert ezek a fotók karon, vállon (gyakran torkon) ragadnak, és húznak, vezetnek, repítenek. Az egyik közelebb visz, mélyebb betekintést ad, a másik megemel, hogy végre tágabb horizont előtt is körbepillanthassunk. Ez a National Geographic magazin fotóinak igazi nagy tudása, és ha belegondolok: a kötelessége. Ezt várjuk el ezektől a képektől, erre kellenek, erre válogatódnak. Mert erre van és mindinkább erre lesz majd szükségünk."

A kiállítás 2023. szeptember 22. és november 5. között látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!