Katasztrófafilm készül a Notre-Dame katedrális kigyulladásáról

Katasztrófafilm készül a Notre-Dame katedrális kigyulladásáról
Film készül a három évvel ezelőtti Notre-Dame székesegyházat veszélyeztető tűzesetről, melyből megismerhetjük a katasztrófa részleteit és az ahhoz vezető hibák sorozatát.

Epikus film készül a 2019-es párizsi Notre-Dame-tűzről, melynek során majdnem összeomlott a gótikus épület. A thriller és hollywoodi katasztrófafilm elemeit ötvöző alkotás rendezője az a Jean-Jacques Annaud, akinek olyan korábbi rendezések kapcsolódnak a nevéhez, mint a Fekete-fehér színesben vagy A tűz háborúja.

A film az első füstjelektől, egészen az eloltás végéig dolgozza fel az eseményeket. A rendező az alkotói munka során hozzáférhetett a nyomozati anyagokhoz, interjúkat készített az érintettekkel, illetve technikai és tudományos segítséget kapott a párizsi tűzoltóktól.

„Amikor a tűz után belenéztem a dokumentációba, és kiderült, mi történt, nem hittem el, hogy minden igaz...”- nyilatkozta  rendező az AFP francia hírügynökségnek.

A film a tűz keletkezésének lehetséges okait is bemutatja. A nyomozás még mindig tart, de egyelőre úgy tűnik, hogy vagy cigarettacsikk vagy rövidzárlat indította el a katasztrófát.

„Nem én végzem a nyomozást. A filmem nem erről szól. Én a meglévő nyomokról beszélek. Újságírói munkát végeztem az információk és vallomások felidézésével. Találkoztam a legtöbb érintett személlyel, a párizsi tűzoltóság tábornoki rangú parancsnokaival, vagy a Notre-Dame igazgatójával” – teszi hozzá Annaud.

A rendező összegyűjtötte azokat az akadályokat és hibákat is, melyek együttesen vezettek a tragikus eseményhez. Ezek között szerepel a tűzjelzők ellenőrzésének elmulasztása, a felügyelet hiánya, sőt a párizsi közlekedési dugók is. Utóbbi miatt ugyanis a katedrális igazgatója nem tudott időben visszatérni, pedig egyedül neki volt kulcsa a szentélyhez.

Az eseményeket feldolgozó filmet március 16-án mutatják be Franciaországban.

(Forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!