Karádytól József Attiláig, élmények vaksötétben

Karádytól József Attiláig, élmények vaksötétben
Milyen, amikor beülünk egy terembe és az előadásra várva a fények nem fel, hanem lekapcsolódnak? Amikor ránk borul a sötétség, több század magunkkal egy teremben és a vizuális ingerek nem zavarják meg azt az élményt, ami ránk vár. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület eddig tizenkét esten oltotta le a fényeket az előadótermekben. Felcsendült már Szalóki Ági, Németh Juci, Vincze Lilla, Tóth Vera, Gallusz Niki, Kollár-Klemencz László, Frenk hangja, a Budapest Bár és a Bagossy Brothers zenéje is a Vaksötét koncerteken, amelyeket Hobo Vaksötét József Attila estje követett.

Legtöbbünkkel előfordult már, hogy zenehallgatás közben lehunyva szemünket adtuk át magunkat a dallamoknak, de az élő zene varázsa még felejthetetlenebbé teszi ezt. Azt hiszem, azzal senki nem vitatkozna, hogy vizuálisan túlterhelt világban élünk, hiszen, ha épp nem egy monitor, televízió vagy telefon képernyőjére meredünk, akkor is rengeteg impulzust kapunk a szemünkön keresztül. Érzékszerveink közül itt ér minket a legtöbb inger és kommunikációs szakemberként tudjuk, mennyiféleképpen próbálunk a vizualitáson keresztül is hatni, rá erősíteni üzenetekre.

Mi hívta életre ezeket a különleges eseményeket?
Volt egyszer egy ember, aki egymaga közel kilencezer órát, több mint egy teljes esztendőnyi hangoskönyvet olvasott fel a látássérülteknek. Ő volt Bodor Tibor színművész, az egyesület az Ő küldetését folytatja. A kilencvenes évek végén megállt a hangoskönyv készítés a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében, és akkor jött egy könyvmoly látássérült fiatalember és a közösségi médiát használta fel arra, hogy önkéntesek segítségét kérje a felolvasáshoz, mert falta volna a könyveket, de a gépi hang monotonitása elvette az irodalom varázsát. És a közösségi média csodát tett, több száz felolvasó ugrott neki ennek, a nem is oly könnyű feladatnak, hogy hangjukat adva, könyveket keltsenek életre a látássérülteknek. A fiatalember, Helle Maximilian (a Bodor Tibor Kulturális Egyesület alelnöke) rendszeres fellépője a Vaksötét koncerteknek is, hiszen a fent említett énekeseket többször is kísérte zongorán, elképesztő zenei tehetséggel. Az Egyesület törekvéseit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is támogatta és a két szervezet közösen dolgozik azon, hogy a lehető legtöbb könyvet elérjék a látássérültek, emberi hangon.

A Vaksötét estek pedig ezt a munkát segítik, azzal, hogy miközben egy felejthetetlen élményt élünk át, jegyvásárlásunkkal ezeknek a hangoskönyveknek a megszületését támogathatjuk.

Minden koncertnek és estnek meg volt eddig a maga hangulata, Szalóki Ági Karády estjén a hamvadó cigarettavég parazsa hatotta át a sanzonok világát, a Budapest Bár zenei virtuózai igazi bulit csaptak a sötétségben is. Kollár-Klemencz Laci által megszólaltatott Vén cigány és Akácos út a nóták hangulatával szólt a szívünkig, Tóth Vera gyémánt hangja pedig a sötétben még káprázatosabban csengett. A Bagossy Brothers dalai alatt pedig vaksötétben is vastaps és közös éneklés kapcsolta össze az elképesztő közönségével a zenekart. Hobo József Attila estje pedig ezer előadás után is robbant a teremben. Vaksötétben, csak a hangok, az érzések a pillanat... Megérintő, elgondolkodtató, talán nem túlzás, hogy mellbevágó élmény.

A nyilvános koncertek mellett, céges rendezvényeken is lehetőség volt már Vaksötét koncerteket szervezni. A szemléletformáló esemény, bármilyen rendezvényt különlegessé és felejthetetlenné tud varázsolni.

Mindez egy misszióban, ahol több száz ember a hangját, az idejét, adja azért, hogy megossza a látássérültekkel az olvasás örömét.

Németh Juci az első Vaksötét koncertje után mondta: „Beülünk a terembe, egyszer csak sötét lesz, kicsit kényelmetlenül fészkelődünk, szép lassan hozzá szokunk, de mi van azokkal, akiknek az a lámpa soha nem kapcsolódik már fel?”

A következő Vaksötét esten Radnóti Miklós verseit eleveníti fel Galkó Balázs, a zenei aláfestést pedig Helle Maximilian adja zongorán. Az esemény Facebook linkje itt érhető el.

Érdemes követni az Egyesület Facebook oldalát, mert újabb és újabb csodás estek várnak még ránk!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!