Junior Prima Díjjal ismerték el a legkiválóbb zeneművészek tehetségét

Junior Prima Díjjal ismerték el a legkiválóbb zeneművészek tehetségét
A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória ünnepélyes díjátadójára a MOMkultban került sor. A díjat immár 15. alkalommal adták át, így az elmúlt 15 évben összesen 150 fiatal zeneművész tehetségét ismerték el.

A Prima Primissima alapítói 2007-ben döntöttek úgy, hogy egy különálló díjjal szeretnék jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A Junior Prima Díjnak 5 társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Energetika Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarékbank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

A 15. alkalommal megrendezett díjátadó eseményen a megnyitó beszédet Dr. Juhász Edittől, az MVM általános és jogi vezérigazgató-helyettesétől, valamint Dr. Vigh Andreától, a kuratórium elnökétől hallhatták a résztvevők.

Dr. Juhász Edit elmondta, hogy az MVM életében kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, melyben két értéket képviselnek. Egyrészt támogatni kívánják azokat, akik tudással és tehetséggel teremtenek értéket, és népszerűsítik a magyar kultúrát, másrészt biztosítani szeretnék a jövő generációjának, a fiataloknak a tudás megszerzését, valamint a fejlődési lehetőséget. A Junior Prima Díj egy magas presztízsű díj, mely ugródeszkaként szolgálhat a nemzetközi ismertség megszerzéséhez is. „Az elmúlt évek díjazottjai a tehetségükkel képesek megszerettetni a zenét, és inspirációt adnak más fiataloknak, hogy maguk is belekezdjenek valami nagy megteremtésébe” – hangzott el Dr. Juhász Edittől.

A megnyitón Dr. Vigh Andrea elmondta, hogy az idei évben is rendkívül nehéz feladata volt a zsűrinek, hiszen számos fantasztikus fiatal közül kellett tízet – nagyon nagy lelkiismerettel és odafigyeléssel – egy virágcsokorba gyűjteni. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a tehetség önmagáért beszél, az eddigi 150 díjazott megteremtette azt a reputációt, amit nem csak Magyarországon, hanem nemzetközileg is hordoznak. „Nagyon nehéz megfelelni az elvárásoknak. Egy művész pontosan tudja, hogy mit jelent egy ilyen hivatással együtt élni. Ezt a tehetséget gondozni kell nap mint nap, rengeteget kapunk tőle, de rengeteget kér is” – hangzott el Dr. Vigh Andreától. Nyitóbeszédét Mozart alábbi gondolataival zárta: „Kell a tehetség, kell a szorgalom, és szeretet, szeretet, szeretet.”

Forrás: MVM Zrt., Pellet Sebestyén és Eszenyi Zsombor produkciója a 2022-es Junior Prima díjátadón

A díjátadón meglepetés produkciókat is hallhattak a vendégek. Páros előadással nyűgözte le a közönséget Eszenyi Zsombor klarinétművész és Pellet Sebestyén zongoraművész, valamint Rozsonits Ildikó zongoraművész és Tuznik Natália operaénekes. Továbbá Horváth Balázs, jazz-zongoraművész is megmutatta tehetségét. Az eseményen egyesével bemutatták a díjazottak kisfilmjeit, és a zeneművészeti munkásságuk elismerésének jeléül kiosztották a díjakat. A művészeknek Demján Sándor özvegye, Demján Sándorné is gratulált.

Az idei Junior Prima Díjat az alábbi zeneművészek vehették át:

Eszenyi Zsombor klarinétművész,

Fröschl Éva Lilla kürtművész,

Hartmann Domonkos Péter csellóművész,

Hontvári Gábor karmester,

Horváth Balázs jazz-zongoraművész,

Oláh Patrik zeneszerző,

Pellet Sebestyén zongoraművész,

Rozsonits Ildikó zongoraművész,

Tabajdi Ádám orgonaművész,

Tuznik Natália operaénekes

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szuchy Brigitta

Az írás, a szavak formálása, gondolatok és érzések átadása gyermekkorom óta a szenvedélyem. Tanulmányaimat éppen ezért Kommunikáció és médiatudomány szakirányon végeztem a Szent István Egyetemen (BA) …