Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban

Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban
2023. május 3-án az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a Néprajzi Múzeummal együttműködve Mozaik Múzeumtúra Napot szervez, melynek elsődleges célja az inklúzió, így a múzeum ezen a napon fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű diákokat fogad programjaira. A tanulók vegyes csoportokban, ingyenes programokon vehetnek részt a budapesti Néprajzi Múzeum különböző kiállítási tereiben.

A program alapvető célkitűzése, hogy a csoportok lelki, fizikális kapcsolatba kerüljenek egymással, miközben interaktív módon, közösen fedezik fel a múzeum különböző kiállításait, tereit. Az aprólékosan összeállított programok, integrált foglalkozások lehetőséget teremtenek a kortárs kapcsolatépítésre és a tanulók szemléletének formálására.

A Mozaik Múzeumtúra program egyik alapvető célkitűzése, hogy a fiatal korosztályt megszólítsa, s tartalmas múzeumi látogatásokra ösztönözze a diákokat. E cél elérése érdekében először 2017 decemberében tartottunk Mozaik Múzeumtúra Napot a Néprajzi Múzeumban, melynek záróhétvégéjén több mint ezer diák vett részt játékos múzeumi foglalkozásokon. A kezdeményezés célja volt, hogy a Mozaik Múzeumtúra egy meghatározó, fővárosi múzeummal együttműködve olyan élménynappal örvendeztesse meg a tanulókat, melyen játszva tanulhatnak és mélyedhetnek el a kiállítások gazdag leletanyagában. Az első Mozaik Múzeumtúra Nap hatalmas sikert aratott mind a diákság, mint pedig pedagógusaik körében. Így 2019-ben fővárosunk újabb kiemelkedő intézményét, a Magyar Nemzeti Múzeumot vehették birtokba a gyermekek. E két sikeres rendezvény után, 2023-ban ismét nagyszabású Mozaik Múzeumtúra Napot rendezünk, ám ezúttal a fókusz az inklúzió fogalmára került. A nap keretében a résztvevő gyermekek nem csupán újfajta ismeretekre tehetnek szert, hanem maradandó élményeket is szerezhetnek: a különböző fogyatékkal élő csoportok ugyanis az egészséges diákokkal közösen vesznek részt a programokon, ezzel igyekszünk tehát megteremteni a valódi kapcsolat lehetőségét, s egymás elfogadását a diákok között. A kialakult kapcsolatoknak köszönhetően pedig a gyermekek, mint „mozaik darabok” inkluzív egységet alkothatnak.

A május 3-i – ingyenes - esemény során a diákok múzeumpedagógusok, szakértők, tanárok segítségével s vezetésével játékos vetélkedőkben, tárlatvezetéseken és interaktív foglalkozásokon vehetnek részt a Néprajzi Múzeumban. A délelőtti blokkban a fiatalabb (általános iskola felső tagozatos) gyermekeké lesz a főszerep, míg délután 14 órától a gimnazistákat várja majd a rendhagyó integrált programösszesség.

A Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeummal együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, s az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában valósul meg.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!