Hiába rejtőzöl, rád találnak

Hiába rejtőzöl, rád találnak
Egy abu-dzabi egyetem kutatói bebizonyították, hogy a közösségi hálózatok segítségével tizenkét óra alatt bárki lenyomozható - írja a Techcorner.

1967-ben Stanley Milgram amerikai társadalomkutató százhatvan, különféle kutatási dokumentumokat tartalmazó „információs csomagot” küldött szét százhatvan az Egyesült Államokban élő, véletlenszerűen kiválasztott személynek. A kutató arra kérte a címzetteket, juttassák el a küldeményt egy bizonyos Bostonban élő illetőhöz, de úgy, hogy csak olyasvalakinek küldhetik tovább a csomagot, akivel tegező viszonyban vannak, és feltételezik róla, hogy ismeri a célszemélyt, vagy legalább közelebb lakik hozzá, mint ők.

Hat lépésnyi távolság

Milgram meglepve tapasztalta, hogy az első csomag célba juttatásához csupán két ember kellett. A kutatás adatai szerint egy pakk átlagosan öt pár kézen ment keresztül, mire eljutott a rendeltetési helyére. Ebből a szociológus arra következtetett, hogy az embereket átlagosan hat „lépés” választja el egymástól – vagyis egy ismeretségi lánc hat láncszemén keresztül bárkivel kapcsolatba léphetünk.

Milgram kísérletét azóta többször is megismételték. A Microsoft Messenger hálózatában például átlagosan 6,6 lépésre vannak egymástól a felhasználók; míg a facebookozók esetében négy lépés ugyanez a távolság.


Igen ám, de a személyek közötti kommunikációs kapcsolatok más szempontból is vizsgálhatóak: mennyi időbe kerül, amíg egy „csomag” áthalad a hálózaton? Milgram kísérletében az első küldemény alig négy nap alatt jutott el a címzetthez; a többinek viszont már szignifikánsan több időbe került ugyanez.

Tovább a Techcorner cikkére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!