Forradalmi belépődíj modell a Godot Intézetnél: fizess, amennyit ér!

Forradalmi belépődíj modell a Godot Intézetnél: fizess, amennyit ér!
A Godot idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. /Prix Libre, a francia modell/ A jubileumi év alkalmából a Godot Intézet egyedülálló kezdeményezéssel áll elő, bevezetve a „Prix Libre” modellt, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy távozáskor maguk döntsék el, mennyit fizetnek a belépőért a minimálisan elvárt 1000 forint felett.

Ez az innovatív lépés lehetőséget biztosít a közönségnek, hogy kifejezzék elismerésüket az intézet múltbeli erőfeszítései és a jelenlegi kiállítások által nyújtott élmények iránt.

A belépődíjak eddig 2300 és 3000 forint között mozogtak, ám április 3-től május 10-ig a látogatók saját értékítéletük alapján dönthetnek a fizetendő összegről, ezáltal közvetlenül támogatva a Godot Intézet további művészeti tevékenységét.

Az itthoni közegben forradalminak számító „Prix Libre” francia modell alapelve egyszerű: a belépődíj alapja egy minimálisan elvárt 1000 forintos összeg, de a látogatók ennél többet is fizethetnek, amennyiben úgy érzik, hogy ez az összeg valóban kevés a látogatói élményért.

Laczokovich Borbála, az intézmény vezető kurátora elárulta, hogy a Prix Libre modell célja nem csupán pénzügyi innováció. "Ez a rendszer egy újfajta párbeszédet kezdeményez a látogató és a művészet között. Olyan szabadságot és felelősséget ad a kezükbe, amely révén aktívan részt vehetnek a művészet értékelésében és támogatásában, ezáltal a művészet valóban mindenkié lehet."

A Prix libre árazási rendszer bátor bevezetése mellett, két rendkívül izgalmas kiállítás várja jelenleg is a látogatókat: a „Kérem, sóhajtson, Széchényi Úr!” című kiállítás, Koronczi Endre Munkácsy-díjas képzőművész különleges atmoszférát teremtő érzéki mikrokozmoszát mutatja be, míg a Godot Laborban az „It’s fine – a tehetetlen kiállítás” című megrendítő csoportos tárlat repíti a látogatót a művészeti valóságba.

A Godot Intézet kezdeményezése reménykeltő példa lehet más kulturális intézmények számára is. A Prix Libre modell nem csupán a művészet demokratikusabbá tételének eszköze, hanem egy új irány is a fogyasztói magatartás átalakítására, ahol a látogatók aktívan részt vesznek az általuk értékelt művészeti élmények megteremtésében és támogatásában.

Tedd magad próbára! Gyere, láss és dönts!

Koronczi Endre kiállítása: http://tinyurl.com/bdhc5vvc

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!